Ezeket látta már?

Karácsonyi nagytakarítás: 5 trükk, hogy kevesebb por legyen a lakásban

takarítás, karácsony

Ha nemcsak karácsonykor, hanem utána is szeretné, hogy kevesebb por legyen a lakásban, ezeket a tippeket fogadja meg!

A por alapos eltávolításával nemcsak lakásunk szépségét, hanem családunk egészségét is megóvhatjuk, ugyanis a leülepedett, illetve levegőben szálló por számtalan egészségügyi kockázatot rejt magában.

Por-tudomány

A pornak alapvetően két fajtáját különböztetik meg a szakemberek: van szálló és van leülepedő por.

  1. A leülepedő por mérete miatt nem sokáig tartózkodik a levegőben, hanem leszáll a felületekre, például a padlóra vagy a polcokra. Ez a fajta por jellemzően 10 mikrométernél, azaz 0,01 milliméternél nagyobb méretű.
  2. A szálló por sokkal kisebb (10 mikrométer alatti), és addig köröz a lakás levegőjében, amíg összetapadva más porszemcsékkel elég nehéz nem lesz ahhoz, hogy leülepedjen.

A 10 mikrométer alatti, levegőben szálló por kémiai összetételétől függően változatos panaszokat okozhat. Ha például nehézfémeket is tartalmaz, akár rákkeltő hatású is lehet, de a különböző allergének is összegyűlhetnek a ház porában, így akár az allergia szezon elmúltával is képesek kellemetlen tüneteket okozni. Fontos felismerni ezt a veszélyforrást, mert Magyarországon egyes becslések szerint akár a lakosság 25-30 százaléka is érintett valamilyen allergiás megbetegedésben.

Bár a leülepedő por esetében kisebb a belégzés kockázata, ám ez is ártalmas lehet az egészségre, ha pedig padlón „mászó”, játszó kisgyermek van a háztartásban, kiemelten érdemes rá figyelmet fordítani.

Mindig fentről kezdjük!

Talán magától értetődő, de egy emlékeztetőt megér, hogy a portalanítás során mindig a magasabb felületek felől haladjunk lefelé. Kezdjük a csillárokkal, karnisokkal, szekrénytetőkkel, és innen haladva jussunk el a padlóig. Így sokkal hatékonyabbak lehetünk és rengeteg plusz munkát is megspórolunk magunknak.

Fordítsunk különösen nagy figyelmet a szőnyegekre!

A szőnyegek különösen alkalmasak arra, hogy összegyűjtsék a ház porát. Nemcsak a hajszálak, de többek között kisállat allergének, emberi hámsejtek, morzsák is ragadhatnak, illetve gyűlhetnek össze bennük, ezért érdemes speciális figyelmet fordítani rájuk, akár különleges porszívó fejek beszerzésével is. Ha így teszünk, kevesebb lehet a por a lakásban.

Ne hagyjuk ki a zugokat!

Bár a nehezen hozzáférhető sarkok, a szekrény mögötti részek átugrása csábító lehet, ne feledjük: lehet, hogy a ház ezen részei nincsenek szem előtt, de ugyanúgy megtelepszik bennük a por. Rendszeres ellenőrzésükkel pedig arról is meggyőződhetünk, hogy ezeken a félreeső részeken nem telepedtek meg a penészgombák.

A porszívó lehet a legjobb barátunk

A por elleni harc egyik legfőbb fegyvere a porszívó. Számtalan, különböző elven és technikával működő modell között válogathatunk, úgyhogy érdemes átgondolni a lehetőségeinket és az igényeinket.

  • Kisgyermekek vagy éppen egy allergiás családtag mellett például különösen fontos a teljes pormentességre való törekvés, ennek eléréséhez segítségünkre lehetnek azok a készülékek, melyek beépített lézerfénnyel világítják meg a padlót, megmutatva az addig nem látható porszemeket - így igazi „mélytakarítást” végezhetünk.
  • A Dyson szakértői szerint azt is érdemes külön mérlegelni, ha háziállatunk, vagy éppen hosszú hajunk van. Ekkor pedig egy olyan készülék lehet a legjobb választás, mely a nagy szívó erő mellett speciális fejjel is rendelkezik, hogy legyűrje ezeket a kihívásokat.
  •  Nagy könnyebbség az is, ha a porszívó vezeték nélkül működik. Így sokkal mobilabbak vagyunk, nem kell egyik konnektorból a másikba dugdosnunk a porszívót, ami sokunknak okoz bosszúságot.
  • Napjainkban már olyan porszívók is vannak, melyek érzékelők segítségévek folyamatosan monitorozzák a felszívott por mennyiségét, és automata módra kapcsolva ennek alapján képesek a pormennyiséghez igazítani szívó erejüket: ha sok piszkot érzékelnek akkor felerősítik, ha keveset akkor lecsökkentik azt.
  • A megfelelő porszívó kiválasztásánál az is különösen fontos, hogy amit felszívunk, az bent is maradjon. Erről különböző, a készülékbe épített szűrők gondoskodnak. Az igazán hatékony porszívó több szintű, zárt szűrőrendszerrel rendelkezik, így biztosítja azt, hogy minél kevesebb, akár egész minimális mennyiségű por, jusson vissza a levegőbe.

Szellőztessünk!

Az átgondolt szellőztetés különösen segítségünkre lehet takarításkor, a lakásban lévő légáramlás ugyanis segíthet abban, hogy a felbolygatott por egy része kívülre távozzon és ne ülepedjen le újra a lakásban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Eltört a higanyos lázmérőnk, hogyan takarítsak fel utána? Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

takarítás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához