Ezeket látta már?

Létezik ez: almaallergia?

Az orális allergia szindróma (OAS) bármikor kialakulhat, amikor például beleharapunk egy friss ropogó almába. A száj zsibbadni kezd, a torok viszket és bedagad, annak ellenére, hogy életünk során már számtalanszor ettünk almát. Akkor mégis mi okozza az allergiát?

"Az orális allergia szindrómát gyakran csak úgy emlegetem, hogy koktélparti allergia" - mondta Dr. Chris Webber, denveri allergia- és immunspecialista. "Ez a jelenség meglepően gyakran fordul elő a szezonális allergiában szenvedők és a szénanáthások körében, viszont csak a legritkább esetekben fordulnak panaszaikkal orvoshoz, de mikor egy társasági eseményen mégis szóba kerül az allergiának ez a fajtája, akkor derül csak ki igazán, hogy milyen sokunkat érint ez a probléma" - tette hozzá Dr. Webber.

Létezik ez: almaallergia?

Az orális allergia szindróma valójában egy testi reakció, amely többnyire a felnőtt szénanáthások körében fordul elő, mikor bizonyos nyers zöldséget, vagy gyümölcsöt esznek. Az esetek túlnyomó többségében a mellékhatások zavaróak lehetnek, de egyáltalán nem életveszélyesek. Ilyenkor általában erősen viszketni kezd a száj körüli terület, és a torok is bedagadhat. Az emberekben joggal merül fel a kérdés: miért váltam egyszer csak allergiássá egy olyan ételre, amit már számtalanszor ettem korábban?

Dr. Webber szerint valójában nem is magával az ételekkel van a probléma, hanem a pollenekkel, és az orális allergia szindróma során a szervezetünk egy kicsit túlreagálja a "támadást". Az OAS tulajdonképpen akkor alakul ki, amikor az immunrendszerünk összekeveri az ételt azzal a pollennel, amire allergiásak vagyunk. Tehát például ha valaki allergiás a nyírfa pollenjére, az immunrendszer képes érzékelni az alma héján lerakódott kevés pollent, és azonnal antitesteket kezd termelni.

Szerencsére könnyen védekezhetünk az OAS kellemetlen mellékhatásai ellen, általában elég, ha meghámozzuk a nyers gyümölcsöt, vagy zöldséget, ám ha így sem múlik el a zavaró viszketés, legjobb, ha megfőzzük, vagy felmelegítjük az étel, mielőtt megesszük, mondta Dr. Webber.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához