Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Miért leszünk allergiásak? Nem is gondolnánk, mennyire egyszerű a válasz

shutterstock 1017268312

Világszerte egyre többen küzdenek allergiás panaszokkal, a pollenszezon pedig évről évre intenzívebb, és hosszabb ideig tart. Vajon miért leszünk allergiásak? Ennek jártunk utána.

Sokakat érint a pollenallergia

Magyarországon minden negyedik-ötödik ember allergiás a július közepétől októberig virágzó parlagfűre, ám az allergiaszezon már februárban elkezdődik. Júniusban például a pázsitfűfélék és a gabonafélék pollenjei nehezíthetik meg az allergiások mindennapjait. Az érintetteknél igen kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, az orrdugulástól a torokviszketésen át egészen a kötőhártya-gyulladásig. De vajon miért lehet az, hogy míg egyesek szenvednek a pollenallergia tüneteitől, másoknál nem alakul ki semmilyen túlérzékenység?

Immunrendszerünk tévedése az allergia

Az immunrendszerünk feladata, hogy megvédjen minket a fertőzést okozó vírusoktól és baktériumoktól. Amint ezek bejutnak a testbe, az immunrendszer felismeri és elpusztítja a kórokozókat. Ám olykor védekezőrendszerünk is téved, mert előfordulhat, hogy ártalmatlan külső ingerekre is támadást indít. A pollenallergia is egyfajta immunválasz: a szervezet „veszélyesnek” érzékeli a pollent, ezért védekezni kezd, a védekezés pedig gyulladást és fizikai tüneteket idézhet elő. Az allergia valójában az immunrendszer fokozott válasza olyan anyagokra, amelyek nem is jelentenek fenyegetést a szervezetre. Allergiás reakciót nemcsak pollenek válthatnak ki, hanem például az állatok szőre, rovarcsípés, valamint akár bizonyos élelmiszerek is. Az allergiák általában gyermekkorban jelentkeznek először, de ritkán idős korban is megjelenhetnek. Az allergiát megelőzni egyelőre nem lehet, ám a panaszokat csökkenthetjük, például úgy, hogy allergiás időszakban ritkábban megyünk szabad térre, illetve használjuk a megfelelő patikaszereket.

Mit tehetünk, ha allergiásak vagyunk?

Szakemberek szerint az allergiás időszakban jobban tesszük, ha csak kora reggel vagy késő este szellőztetünk. A lényeg az, hogy minél kevesebb pollennel találkozzon a szervezetünk. Ha tehetjük, keveset tartózkodjunk szabad téren. Ha mégis muszáj kimozdulnunk, viseljünk maszkot. Amint hazaértünk, minél gyorsabban öltözzünk át, és a kint viselt ruhadarabokat azonnal rakjuk be a mosógépbe, a cipőnket pedig tegyük elzárható szekrénybe. Ha sokat tüsszögünk és folyamatosan folyik az orrunk, segíthetnek a természetes összetevőket tartalmazó orröblítők és orrspray-k. Az orröblítők gyengéden átmossák az orrjáratokat, eltávolítják az allergéneket, az orrspray-k pedig mérséklik a kellemetlen tüneteket és csökkentik a gyulladást. Lehetőség szerint válasszunk olyan készítményt, amely mindezek mellett ápolja és regenerálja is az orrnyálkahártyát.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához