Nyakunkon az pollenszezon: ezt tegye allergia ellen!

#parlagfű allergia #szénanátha #pollenallergia #pollenszezon
2021.07.30.
Nyakunkon az pollenszezon: ezt tegye allergia ellen!

Azok, akik allergiásak, már most kezdjenek el felkészülni a szezonra, tegyék mindezt úgy, hogy beszerzik és elkezdik szedni azt a készítményt, ami ilyenkor számukra beválik, ugyanis idő kell, mire a hatásukat kifejtik.

Az allergiások száma folyamatosan emelkedik, csak a parlagfű allergia mintegy 2,5 millió embert érint. A tavasztól őszig tartó pollenszezonban ezért évről évre egyre többen teszik fel a kérdést: mit tegyek allergia ellen? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen lehetőségeink vannak a szénanáthás tünetek kezelésére.

Tüneti kezelés vagy allergén immunterápia

Allergia ellen alapvetően kétféle kezelési lehetőség közül választhatunk. Bármelyiket is kezdjük el, első körben allergiavizsgálatot végzünk, meghallgatjuk a beteg panaszait, tüneteit, s ezt a vizsgálat eredményével összevetve megállapítjuk a diagnózist – foglalta össze az allergológussal történő találkozás részleteit dr. Moric Krisztina. Ezt követően összeállítjuk a kezelési tervet.

Allergia ellen - a tüneti kezelés

A tüneti kezelésben alkalmazott készítmények, mint az antihisztamin tabletta és allergia elleni orrspray az allergiás tünetekre hatnak, a hisztamin felszabadulását gátolják a szervezetben, az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentik. Hatásosak a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés ellen, de csak addig, ameddig az előírásnak megfelelően szedjük/használjuk a készítményeket.

Pollenallergia, szénanátha: ételek, amik felerősítik a tüneteket! Olvasson tovább itt!

Tartós megoldás – az allergén immunterápia

Az allergén immunterápia tartós megoldás allergia ellen. Ezt az jelenti, hogy a kezelés nemcsak a tünetekre, hanem a kiváltó okra, az immunrendszer kisiklott működésére hat. Az allergiások immunrendszere ugyanis túlműködik, ezért védekezik olyan, egyébként rá nézve ártalmatlan anyagok ellen, mint például a pollenek. Az allergén immunterápia ezt a túlműködést fékezi meg azáltal, hogy a szervezetet fokozatosan hozzászoktatja az allergénhez, így az idővel nem okoz panaszokat.

A kezelés alatt az otthonunkban kell cseppek vagy tabletta formájában naponta egyszer szedni a készítményt. Az allergén immunterápia így nemcsak addig hat, amíg szedjük, hanem hosszú távon, akár 10-12 évre is képes jelentősen csökkenteni, megszüntetni az allergiás tüneteket. Ehhez azonban 4 éven át tartó kezelésre van szükség.

Melyik kezelést válasszam allergia ellen?

Több szempont is meghatározza, hogy a két kezelés közül melyiket választjuk – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ez egyfelől anyagi kérdés, az allergén immunterápiára jelenleg nincs támogatás, a beteg magának finanszírozza a kezelés költségét. Érdemes a mérlegelés során hosszú távon gondolkodni. Az allergia nem múlik el, így akinél például évről évre visszatérő panaszokat okoz a parlagfű allergia, időjárástól függően ez évente átlagosan 3 hónapot jelent, amíg a tüneti szereit szedi.

Az allergén immunterápiával már a kezelés első évében jelentősen javulnak a panaszok, így már ekkor csökkenteni lehet a tüneti készítmények használatát.

A kezelés négy évét követően pedig ezeket akár 10-12 évre teljesen el is lehet hagyni, ami jelentős megtakarítást jelenthet a betegnek. Érdemes azért is ezt a kezelést választani allergia ellen, mert bizonyítottan képes csökkenteni a szénanátha gyakori szövődményét, az asztma megjelenését, illetve megelőzni újabb allergiák kialakulását is.

Gyermekvállalást tervező hölgyek számára is javasoljuk, hiszen várandósság alatt a tüneti szerek szedése kerülendő, viszont a már korábban megkezdett allergén immunterápia folytatható akkor is, ha közben a terhesség létrejön. Döntő szempont a választásban, hogy az allergén immunterápiát az allergén növény pollenszórása előtt három hónappal korábban meg kell kezdeni. Parlagfű allergiásoknak tehát még esetlegesen májusban van rá lehetőség.

Forrás: Budai Allergiaközpont