Mindenki ezt nézi most!

Nyári piknik és az ételallergia

2016.05.27. Módosítva: 2016.05.27.

Egy kis elővigyázatosság, sürgősségi gyógyszer, és mobiltelefon kell ahhoz, hogy nyugodtan élvezzük a nyári sütögetéseket.

Eljött a nyári főzőcskék, sütögetések ideje. Sokak számára viszont egy ártalmatlannak tűnő piknik is különböző ételallergiás tüneteket idézhet elő, a csalánkiütéstől, a gyomorpanaszokon át, egészen az életveszélyes befulladásig.

Nyári piknik és az ételallergia

"Az ételallergia egy komoly dolog, de ha felkészültek vagyunk, nyugodtan vehetünk részt a kerti mulatságokon. Allergológus segítségével meghatározhatjuk azokat az ételeket, amik előidézik az allergiás tüneteket, és egy olyan étrendet alakíthatunk ki, amellyel elkerülhetőek e problémák." – magyarázza Dr. James Sublett, az Amerikai Allergológiai, Immunológiai és Asztma Társaság sajtótájékoztatóján.

Az egyesület az alábbiakat javasolja az ételallergia elkerülésére a nyári piknikek, grillezések során:

  • Vigyünk mindenkinek kis kiszerelésű szószt, öntetet. Így elkerülhetjük a közösen használt ketchupos vagy majonézes flakonon keresztüli szennyeződést.
  • Csomagoljuk külön az allergén és a nem allergén ételeket.
  • Használjunk műanyag terítőt, hogy az előző piknikezés során ottmaradt ételszemcsék ne válthassanak ki allergiás rohamot vendégeinknél.
  • Vigyünk magunkkal sürgősségi gyógyszereket!
  • Vigyünk több eszközt az ételek kiszedésére, hogy elkerüljük a szennyeződést.
  • Először az ételallergiás vendég ételét készítsük el, vagy ételét egy tiszta fóliadarabon süssük. A legbiztonságosabb, ha ő szed először mindenből, hogy ne kerüljön sor szennyeződésre.
  • Vigyünk magunkkal kézfertőtlenítő kendőt vagy antibakteriális gélt.
  • Ellenőrizzük, hogy fel van-e töltve a mobiltelefonunk, és van-e térerőnk, hogy tudjunk mentőt hívni, ha valakinél súlyos allergiás roham alakul ki.
  • Ha valakiről tudjuk, hogy egy adott ételre allergiás, ne is vigyünk ilyen ételféleséget magunkkal.
Forrás: Medipress