Ezeket látta már?

Asztmát is jelezhet, ha parlagfű allergiásként ilyen tünetei vannak!

allergia, pollen, szénanátha, köhögés

Ha parlagfű allergiásként a szénanáthás tünetek mellett újabban gyakori köhögést, nehézlégzést tapasztal, lépcsőzés közben hamar kifullad, javasolt orvoshoz fordulnia!

Ezek a tünetek ugyanis a légúti allergia szövődményeként kialakult asztmára is utalhatnak, melyről részletesebben dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa számolt be.

Az allergia tünetei

A pollenallergia, így a parlagfű allergia is szénanáthás tüneteket okoz. Amint az allergén növény pollenjei megjelennek a levegőben, az allergiás személynél kezdődik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, de szem-, orr- és torokviszketés is előfordulhat. A légúti allergia ellen tüneti kezelést alkalmazunk, antihisztamin és allergia elleni orrspray kombinációjával rendszerint megszűnnek a panaszok – magyarázza dr. Tárnok Ildikó.

Ez már asztma?

A légúti allergiások - tehát nemcsak a pollenallergiások, hanem a lakáson belüli allergiások (poratka, penészgomba, háziállatok szőre) együttvéve – körében megközelítőleg 30% azok aránya, akiknél asztmás tünetek is jelentkeznek. Ilyen esetben az allergiás gyulladás jelei már nemcsak az orrnyálkahártyán jelennek meg, hanem az alsóbb légutakban is.

Az alábbi tünetek utalhatnak arra, hogy a szénanátha mellett asztma is kialakult:

- visszatérő és elhúzódó köhögés, köhögési roham,

- éjszaka, hajnalban jelentkező köhögés

- nátha, megfázás után tartósan megmaradó köhögés, nehézlégzés

- indokolatlan fáradékonyság, csökkent terhelhetőség

- terhelésre, nevetés, sírás, sport vagy lépcsőzés során jelentkező köhögési roham, nehézlégzés

- kilégzés során jelentkező sípoló hang.

Mi történik, ha nem fordulunk orvoshoz?

Az asztma nem gyógyítható, de megfelelő gyógyszerekkel kezelhető krónikus betegség. A kezeléssel tünetmentességet lehet elérni, ennek hiányában azonban az asztma rontja az életminőséget, egyre súlyosbodó panaszok jelentkeznek, akár kórházi ellátást is igénylő asztmás rohamot is okozhat.

Ha a szénanátha mellett asztma is megjelent, a két betegséget együtt kell kezelni, allergia elleni és asztma elleni gyógyszereket is szedni kell.

Enyhe vagy középsúlyos asztma esetén az orvos javasolhatja az allergén immunterápiás kezelést is, melynek segítségével az allergiás tüneteket -a 3-5 éves terápiát követően- tartósan, akár 10-12 évre meg lehet szüntetni. Az allergén immunterápiás kezelésben résztvevők már az első évben jelentős javulásról számolnak be. Az allergiás tüneteik csökkennek, ezzel együtt pedig jelentősen csökken a tüneti készítmények iránti igény is, kevesebb orrspray-t és egyéb allergia gyógyszert használnak, életminőségük is javul.

Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a tapasztalatok szerint nemcsak a szénanáthás tünetek, de az asztmás panaszok is jelentősen javulnak. A betegeknél, a kezelőorvossal egyeztetve, az asztma gyógyszereket is csökkenteni lehet, enyhe asztma esetén akár el is hagyható a megelőző kezelés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Parlagfű allergia: ha először tapasztalja a tüneteket, ezeket a vizsgálatokat végeztesse el!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

parlagfű

Forrás: Tüdőközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához