Ezeket látta már?

Ezek a rák- és kagylóallergia tünetei!

ételallergia, kagyló

A rák- és kagylófélék sokunknál allergiás reakciókat válthatnak ki. De milyen tünetekkel jelez a szervezetünk?

Bár itthon ritkábban jutunk friss kagylóhoz, rákhoz vagy más tengeri herkentyűkhöz, sokan töltik olyan helyen a nyaralásukat, ahol megkóstolhatják ezeket az ételeket. A finom fogásokat azonban nem mindenki szervezete tolerálja.

Egyre súlyosbodó tünetek

Érdemes egy érdekes és fontos tudnivalóval kezdeni: az ételallergiák között azért foglalhat el különleges helyet a rák- és kagylóallergia, mert ez tulajdonképpen bármilyen életkorban kialakulhat, és olyanoknál is megjelenhetnek az allergiás tünetek, akik korábban semmilyen problémát nem tapasztaltak ezen ételek fogyasztása során. Éppen ezért, a szakemberek szerint ez a típusú allergia nagyon kiszámíthatatlan lehet, és sajnos azzal is számolni kell, hogy egyre súlyosabb és súlyosabb reakciókat váltanak ki az ételek.

Az allergiát okozó tengeri herkentyűket két nagy csoportra oszthatjuk: a rákfélékre (rák, garnéla, homár, languszta) és puhatestűekre (kagyló, osztriga, polip, tintahal, kalamári, csiga). A túlérzékenységi reakciót az állatok izmaiban található fehérje, a tropomyosin váltja ki. Előfordulhat, hogy valaki csak az egyik típusra allergiás, mások mindkettőre, de a szakemberek azt javasolják – éppen a kiszámíthatatlanság miatt –, hogy ha valakinél már okozott valamilyen allergiás reakciót tengeri herkentyű, akkor ne kísérletezzen annak fogyasztásával.

A rák- és kagylóallergia tünetei az enyhe kellemetlenségtől az életveszélyesig terjedhetnek. Nemcsak egyénenként, de alkalmanként is nagyon eltérőek lehetnek, és általában az étel elfogyasztása után néhány perccel jelentkeznek. Jellemző lehet például a száj és az ajkak viszketése, gyomorégés, a hányinger, a hányás, a hasi fájdalmak és görcsök, a hasmenés, a nehéz légzés, a légszomj, a köhögés és a torokirritáció, a bőr elszíneződése, a csalánkiütések, az ajkak vagy a torok ödémásodása, sőt a zavarodottság és az eszméletvesztés is.

Sokkot is okozhat

A legsúlyosabb esetekben az allergia úgynevezett anafilaxiás sokkot okozhat, mely életveszélyes állapot, és az érintettnek azonnali orvosi ellátásra van szüksége! Ráadásul az anafilaxiás sokk nagyon rövid időn belül, akár néhány perc alatt kialakulhat. Az anafilaxiás sokk tünetei a torok megduzzadása, a fulladás, a légzési nehézségek, a hányás, a szapora pulzus, a verejtékezés, a sápadtság, a hirtelen vérnyomás-csökkenés, az ájulás. Ezen tünetek észlelésekor, vagy ha az allergiás reakció két nagyobb szervrendszert is érint (bőrtünetek és hasfájás egyaránt jelentkezik), azonnal forduljunk orvoshoz!

A rák- és kagylóallergia kezelésének legfontosabb lépése, hogy teljesen kerülni kell ezeket az ételeket. Emellett szükség lehet arra is, hogy az érintettnél mindig legyen azonnal beadható, epinefrint (adrenalint) tartalmazó speciális injekció, melynek alkalmazása akár életmentő is lehet!

Ételallergia és ételintolerancia - nem azonosak!

Az allergiás reakció megelőzéséhez érdemes betartani néhány szabályt:

  • Lehetőleg kerüljük a tengeri ételeket felszolgáló éttermeket, halpiacokat. Bár a halételek nem váltanak ki allergiás reakciót, előfordulhat, hogy az ételeink kagylóval, rákkal „szennyezettek”, és az is megtörténhet, hogy valakinél már a főzéskor keletkező gőz belélegzése is reakciót vált ki.
  • Tartózkodjunk olyan ételek fogyasztásától, melyek halszósszal készülnek! Az ázsiai gasztronómia egyik gyakori alapanyaga, ízesítője a halszósz, melybe rák és kagyló is kerülhet.
  • Mindig alaposan olvassuk el az élelmiszerek összetevőit!
  • Ha étteremben eszünk, kérdezzük ki a pincért az ételek hozzávalóiról. Előfordulhat, hogy bár nem látszik egy ételben a rák vagy a kagyló, az elkészítés során belekerülhet.
  • Külföldi utazás során előre nézzük meg, jegyezzük fel magunknak, hogy az adott ország nyelvén hogyan mondják a rákot, kagylót.
  • Nemcsak az ételeinkben lehetnek allergének: a súlyos allergiától szenvedők kerüljék az érintkezést az állateledelekkel, a trágyázáshoz használt szerekkel – vagy legalábbis alaposan olvassák el ezek összetevőit.
  • Néhány gyakori étrend-kiegészítőben is lehetnek allergének, például azokban, melyek kagyló- vagy korallkivonatot, glükozamint vagy omega-3 zsírsavakat tartalmaznak.
Forrás: EgészségKalauz