Ezeket látta már?

Tüsszög, náthás, folyik az orra? Így derítheti ki, hogy allergia vagy megfázás okozza

allergia, orrfolyás, szénanátha, köhögés

Nem mindig könnyű eldönteni, hogy az orrfolyást, köhögést milyen betegség okozhatja. Segítünk, hogy lehet rájönni már az első tüneteknél!

Napjainkban egyre többen tapasztalnak magukon allergiás tüneteket, még akkor is, ha hosszú éveken át semmilyen problémájuk nem volt. Dr. Szilágyi Katalint a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosát kérdeztük arról, milyen tünetek utalhatnak allergiás megbetegedésre, és hogy tudjuk ezeket hatásosan enyhíteni.

Az allergia tünetei

"Az allergia jelei – az orrfújás, köhögés és tüsszögés – nagyon hasonlóak lehetnek a megfázás tüneteihez. Így aki nem sejti magáról, hogy allergiás, azt hiheti csupán egy enyhe náthát szedett össze. Attól függően, hogy az allergiás reakció mely szervben történik, egyéb tünetek is jelentkezhetnek:

  • légutak és a szem gyulladása
  • könnyezés
  • nehézlégzés
  • a bőrön megjelenő kiütések és elváltozások
  • szájpad- és szemviszketés

Ezek a tünetek már okot adnak egy alaposabb kivizsgálásra, amelynek folyamán az allergia kimutatható a vérből, illetve kis mennyiségű allergén bőrbe juttatásával. Így lehetőségünk van rá, hogy a későbbiekben elkerüljük az olyan, allergiát okozó környezetet vagy anyagokat, amelyekre szervezetünk hasonló módon reagálna.

Az allergia megelőzhető?

"A tudomány mai állása szerint az allergia nem megelőzhető és nem gyógyítható, viszont számos lehetőség van a tünetek kezelésére. A legelterjedtebb módszer a gyógyszeres kezelés, valamint segítséget nyújthat az orrspray vagy szemcseppek használata." – mondta Dr. Szilágyi Katalin.

Amennyiben valaki enyhébb allergiával küzd, és nem szeretné szervezetét hosszú távon gyógyszerekkel terhelni, vagy nem elégséges a gyógyszer hatása, egy speciális gyógymódot is alkalmazhat a tünetek kezelésére. A mellékhatás-, és fájdalommentes fényterápia – az ún. Rhinolight kezelés – helyileg hat a nyálkahártyán, hosszantartó védelmet nyújtva a kellemetlen panaszokkal szemben.

Az allergiás megbetegedések komplexitása miatt azonban célzott allergiavizsgálattal, és szakorvos segítségével dolgozhatjuk ki a leginkább hatásos és egyénre szabott gyógymódot.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Poratka allergia és asztma: ez az összefüggés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#tüsszögés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához