Ezeket látta már?

Rossz alvó? Ezért hízhat meg, ha nem alszik eleget

alvás alvászavar alvási apnoé túlsúly hízás

Az alvászavar és a túlsúly, elhízás kapcsolatban állhatnak egymással.

Vannak dolgok, melyekre nem is gondolunk, vagy legalábbis hajlamosak vagyunk szőnyeg alá seperni a problémát. Ami nem szerencsés, hiszen az egészségünkről van szó, ráadásul minden mindennel összefügg. Gondolnánk például, hogy a túlsúly és az alvászavar is szoros kölcsönhatásban van egymással?

A pihentető alvás érdekében több hasznos tanácsot is érdemes megfontolni: szellőztessük ki a hálószobát alaposan, válasszunk jól szellőző, kényelmes hálóruhát, lehetőség szerint ne nézzünk képernyőt az elalvás előtti percekben. És az egyik legfontosabb, hogy semmiképp se terheljük meg szervezetünket az esti órákban, vagy a lefekvés előtt legalább 2-3 órával. Fogyasszunk inkább egészséges, könnyű étkeket, kerüljük a zsírt, a cukrot, és legyünk óvatosak a koffeinnel, alkohollal is. De igazából, ha ezeket a tanácsokat máskor sem tartjuk be, és szervezetünkben túlsúly alakul ki, akkor már önmagában ez is alvászavarokhoz vezethet.

A leggyakoribb alvászavar az alvási apnoé, amelynél oxigénhiányos állapot alakul ki, mivel alvás közben nem kapunk levegőt.

De miként is függ össze az alvási apnoé a túlsúllyal?

„Túlsúly esetén megváltozik az anyagcsere, ez pedig hosszú távon olyan betegségek kialakulásához vezet, mint az inzulinrezisztencia vagy a kettes típusú cukorbetegség” – mondja Dr. Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője. – „A szervezetbe bevitt szénhidrátok hasznosulása is megváltozik, nagyobb mennyiségben zsír keletkezik belőlük, amely folyamatosan lerakódik a szervezetben. Kialakul a túlsúly, idővel az obezitás, s a lerakódó zsírszövet már közvetve az alvásra, az alvási apnoé kialakulására is hatással lesz.”

Hogy történik mindez? A hasi zsír súlyától hamarabb felnyomódik a rekeszizom a mellkasi űrbe és ez még inkább nehezíti a légzést. A nyaki zsír pedig szűkíti az elzáródásra hajlamos garat keresztmetszetét, így az még könnyebben elzáródik. Ez tehát egy ördögi kör: a túlsúly elősegíti az apnoé kialakulását, az alvási apnoé pedig negatívan befolyásolja az anyagcserét, hiszen az érintett személy alvása nem lesz pihentető, a fáradtságot pedig napközben plusz bevitt szénhidrátokkal fogja másnap kompenzálni. Emiatt túlsúly alakul ki, illetve a már amúgy is túlsúlyos beteg nem fog tudni lefogyni.

Egy egyszerű kalkulátor magasságunk és testsúlyunk alapján azonnal megmutatja, hogy túlsúlyosak vagyunk-e, fennáll-e esetünkben az elhízás. A BMI kalkulátor segítségével azonnal meggyőződhetünk róla, hogy melyik kategóriába tartozunk. Súlyos elhízás esetén úgy a táplálkozási és anyagcserebetegséget, mind az alvászavart komolyan kell venni és érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

Az egészséges étkezés és a több mozgás mindenképpen fontos lesz a változáshoz, de ha már hosszabb idő óta állnak fenn a problémák, alvásvizsgálattal és ha szükséges, légzésterápiával segíthetik a szakorvosok a mielőbbi javulást.

Mit tehet az egészséges alvás érdekében?

Törekedjen rendszerességre, hogy szervezete kiegyensúlyozott ritmust vehessen fel. Kerülje a nappali szunyókálást, alakítson ki megfelelő mozgási és étkezési szokásokat, mellőzze az élvezeti szerek használatát, és rendszeresen végezzen testmozgást.

Fentieken túl segítheti a megfelelő alvási környezet (alacsonyabb szobahőmérséklet, kényelmes ágy stb.) és elalvási szokások kialakítása is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Inszomnia: kutatók szerint így függ össze az alváshiány a stroke-kal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alvási apnoe

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához