Ezeket látta már?

Fáradt, mégsem fekszik le aludni? Tanuljon az egerektől!

alvás, fáradtság, alvászavar, inszomnia

Az alvásra való megfelelő felkészülés valószínűleg egy mélyen beprogramozott túlélési funkció.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a

"Az Imperial College London kutatóinak vezetésével egy kutatócsoport felfedezte az egerek agyában azt az idegi hálózatot, amelyek arra késztetik az egereket, hogy alvásra készülve befészkelődjenek.

A Nature Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy az alvásra való megfelelő felkészülés valószínűleg egy mélyen beprogramozott túlélési funkció - olyan, amelyet az emberek gyakran elhanyagolnak vagy felülbírálnak.

Bár nekünk, embereknek úgy tűnik, hogy tudatosan irányítjuk a lefekvés folyamatát, nagyon valószínű, hogy az emberi agyban ugyanaz a hálózat létezik, mint az egéragyban. Tehát, még ha azt is gondoljuk, hogytudatos döntést hozunk, valószínűleg az egerekhez hasonlóan minket is tudattalan késztetések irányítanak az ágyba készülődésre.

Az emberekben és az egerekben az agyi prefrontális kéreg segíti a racionális tervezést, vagyis a "végrehajtó kontrollt".

Ahogy az egerek fokozatosan fáradtabbá váltak, a prefrontális kéregben speciális idegsejtek válnak aktívvá, és jeleket küldenek az agy hipotalamusz nevű részébe. A hipotalamusz a szervezet számára szükséges számos alapvető túlélési folyamatot szabályoz, beleértve az evést, ivást és alvást.

Más szóval, amikor a fáradtság kezdett eluralkodni az egéren, a prefrontális kéreg úgy döntött, hogy olyan viselkedést hajtat végre, amely biztosítja, hogy az egér biztonságos helyen legyen, mielőtt elalszik."

A délutáni alvás előnyei

egy kutatás során azt találták, hogy a rövid délutáni alvásnak előnyös egészségügyi hatásai vannak. Azoknál, akik alkalmanként, hetente egyszer vagy kétszer szunyókáltak, közel felére csökkent a kardiovaszkuláris események aránya, a soha nem sziesztázókkal összehasonlítva. Ez az összefüggés még akkor is igaznak bizonyult, ha olyan, a szív- és érrendszer egészségére ható jellegzetességeket is figyelembe vettek, mint az életkor vagy a magas vérnyomás, a dohányzás vagy az ülő életmód. Az, hogy mennyit szunyókált valaki (5-10 percet vagy 1 óránál is többet), nem volt összefüggésben a szív- és érrendszeri események gyakoriságával.

A szakemberek szerint mindenképpen további kutatásokra van szükség, többek között azért, mert nincs általánosan elfogadott mértéke a délutáni szunyókálásnak, és arra sem találták meg a választ, hogy milyen fiziológiai változások hatására javítja a sziesztázás a szív egészségét.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas pulzus csökkentése otthon: ez a 6 természetes módszer segíthet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pulzus

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához