Ezeket látta már?

Alvászavar: ha altatót szed, ezekre a mellékhatásokra számítson rövid és hosszú távon

altató, melatonin, hormon, alvás, gyógyszer

Ha valaki huzamosabb nem alszik eleget, kihathat az egészségére is. Ilyenkor az altató megoldást jelenthet.

Az álmatlanság okai

Az alvászavar valójában rengeteg betegség, probléma összefoglaló neve. Az álmatlanság (inszomnia) oka kereshető például más betegségekben, pszichés problémákban, a megváltozott munkarendben, szokásokban egyaránt. Éppen ezért az alvászavar kezelése sem egyszerű, vagyis nem "elegendő", ha a beteg felirat egy erős, altató gyógyszert az orvosával – a legtöbbször ez ráadásul szükségtelen is.

Érdemes először tehát a körülményeket, szokásokat, az ismert vagy gyanított betegségeket megvizsgálni, hiszen lehet, hogy altatók nélkül is sikeresen kezelhetjük az alvászavart, például bizonyos ételek, italok elhagyásával, az egészségesebb alváshigiénia szokások kialakításával, relaxációs technikák elsajátításával, vagy melatonin szedésével.

Az altató valóban segít?

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor az altató megfelelő segítséget nyújthat, ezt azonban alaposan mérlegelni kell. Bizonyos altatók elaludni segítenek, mások azt biztosítják, hogy hosszabb ideig tudjunk éjszakánként aludni, de vannak kombinált szerek is, és olyan is, melyek nyugtató hatásukkal segítik a pihenésünket.

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy az altatók csak átmeneti segítséget jelenthetnek. Annyiban hasonlítanak a fájdalomcsillapítókra, hogy rövid idő alatt sikeresen kezelhetnek egy tünetet, de az alapproblémát nem szüntetik meg.

Az altatók mellékhatásai rövid és hosszú távon

Az altatóknak, akárcsak más gyógyszereknek, lehetnek mellékhatásai, többek között a nappali nyomottság, a fejfájások, a gyomorpanaszok, a szájszárazság és a szédülés. Mint említettük, egy-egy szem altató időnként indokolt lehet, sokan vannak azonban, akik "rutinszerűen" szedik ezeket. Ennek azonban komoly mellékhatásai és következményei lehetnek.

Egyrészt, könnyen kialakulhat a dependencia, vagyis egy idő után csak az altatóval tud valaki elaludni. Ezzel egyidőben a gyógyszerrel szembeni tolerancia is kialakulhat, vagyis fokozatosan egyre nagyobb adagra van szükség ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérjük (a nagyobb adaggal pedig több kellemetlen mellékhatás is járhat).

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az is súlyos problémákat okozhat, amikor abbahagyjuk a régóta szedett altatók alkalmazását. Az "azonnali" mellékhatások között megtalálhatjuk a hányingert, az izzadást, az ingerlékenységet és a kézremegést is. Emellett pedig úgynevezett rebound inszomnia is jelentkezhet, vagyis az álmatlanság még súlyosabban térhet vissza, mint korábban, és előfordulhat, hogy egész éjszaka nem tudunk elaludni.

Sokan próbálják ezt a kellemetlen hatást azzal ellensúlyozni, hogy egy újabb altató gyógyszert kezdenek el szedni, ez azonban nem megoldás, hiszen hamarosan az új gyógyszerhez is ugyanúgy hozzászokhat a szervezetünk, és ha leállunk vele, ugyanolyan kellemetlen hatásokat tapasztalhatunk, mint korábban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Melyik oldalán alszik? Elmondjuk, miért nem mindegy

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához