Ezeket látta már?

Ebből az egy tünetből tudhatja, hogy nem pihentető az álma

fejfájás

A reggeli fejfájás hátterében alvási apnoe is állhat. Vegye komolyan!

A becslések szerint a felnőttek legalább 30-40 százaléka rendszeresen horkol, 15-25 százalékuk pedig habituális horkolónak számít, vagyis szinte minden éjszaka horkol.

Veszélyes a horkolás?

A horkolásnak sok oka lehet, ezek részben teljesen banálisak. Elég annyi, hogy alváskor a beáramló levegő útját valami kisebb-nagyobb mértékben elzárja. Jól ismert jelenség például, hogy valaki akkor horkol, ha náthás, influenzás vagy allergiás. Ilyenkor bedugulhat az orrunk. Azt is sokszor megtapasztalhatjuk, hogy az esti alkoholfogyasztás következménye a horkolás. Az alkoholnak izomlazító hatásai vannak, ami a torok izmait is befolyásolja. Ezek azonban múló problémák, amelyek miatt a legtöbbször nem kell aggódni.

A horkolás azonban súlyosabb betegségek, például az alvási apnoé tünete is lehet. Alvási apnoé esetén az éjszakai pihenés során egy-egy pillanatra leállhat a légzés, mert a garat hátsó részén található izmok túlságosan is ellazulnak, vagyis a felső légutak részben vagy teljesen elzáródnak. Ennek következményeként a vér oxigénszintje csökkenhet, és akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Az alvási apnoé egyik tünete a horkolás, mely jellegzetes „mintázatot” követ. A hangos horkolást ugyanis rövid ideig tartó szünetek szakíthatják meg, melyeket horkantás, ziháló légzés vagy levegő után kapkodás követhet.

Más tünetek is utalhatnak alvási apnoéra, így:

  • nappali álmosság, fáradtság, még akkor is, ha az óra szerint eleget aludtunk, nem forgolódtunk álmatlanul
  • reggeli fejfájás
  • koncentrációs zavarok, memóriaproblémák
  • mellkasi fájdalom
  • hangulatzavarok
  • ha arra ébredünk, hogy a szánk, torkunk nagyon ki van száradva

Az alvási apnoé rizikóját megnöveli a túlsúly. A betegség gyakoribb az idősebb korosztály körében, illetve a férfiaknál. A nőknél az alvási apnoé sokszor nem horkolással jár együtt, hanem álmatlanságot okoz.

Olvasson tovább! Ilyen veszélyeket rejthet, ha nem alussza ki magát!

Horkolással forduljunk orvoshoz?

Felesleges aggodalmaskodásnak tűnhet, de időnként az életünket is megmentheti, ha a horkolással orvoshoz fordulunk. Szakember segítségével ugyanis időben diagnosztizálható az alvási apnoé, és megelőzhetőek a betegséggel összefüggő egyéb problémák.

Keressük fel az orvosunkat a horkolással, ha a magasabb kockázati csoportba tartozunk (35 év feletti, férfi, túlsúly, dohányzás), ha a horkolás néhány napon belül nem múlik el magától, vagy ha nem tudunk meghatározni okot, ami a horkolást indokolná (nem ittunk alkoholt, nem vagyunk megfázva). Akkor is menjünk orvoshoz, ha házi módszerekkel, például az alvási pozíció megváltoztatásával vagy párásítással sem szűnnek meg a horkolásos panaszok. A krónikus fáradtság, az álmatlanság, az állandó napközbeni álmosság is indok lehet a kivizsgálásra. Akkor is érdemes szakemberrel konzultálni, ha a családtagjaink, partnerünk panaszkodik a nagyon hangos, szinte elviselhetetlen horkolásunkra, melyet akár egy másik szobában is hallani lehet!

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz