Ezeket látta már?

Most ébredt, de máris újra aludna? Diabétesz és pajzsmirigyzavar is okozhatja

fáradtság, oka diabétesz pajzsmirigy

Folyton csak aludna? Ilyen, amikor nem az idő, hanem hormonzavar áll a háttérben!

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolja, melyek azok az endokrin problémák, melyek álmosságot, fáradtságot generálnak.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy hormontermelési zavarának 2 nagy típusa van: van a pajzsmirigy túlműködés, valamint az alulműködés, amikor a kelleténél kevesebb pajzsmirigyhormon (T3, T4) termelődik.

Mivel ezen hormonok komoly befolyást gyakorolnak az anyagcsere folyamatokra, így a szerv alulműködése esetén az anyagcsere lelassul. Ez többek között fáradékonyságban, álmosságban, menstruációs zavarokban és emésztési problémákban nyilvánul meg. Amennyiben a laborvizsgálat igazolja az állapotot, úgy gyógyszeres kezelésre van szükség a hiányzó hormonok pótlása céljából.

Mellékvese fáradtság

A stresszes életmód egyik egyenes következménye a mellékvese fáradtság. Hiszen stressz hatására a mellékvesék által termelt kortizol szintje megnő, és tartós stressz esetén szintje folyamatosan magas. Azonban ha a mellékvese a fokozott termelés miatt kifárad, úgy hirtelen megcsappan a kortizol mennyisége, ami fáradtságot, depressziót, letargiát eredményez. A probléma esetén megfelelő stresszkezelés elsajátítása, valamint gyógyszeres kezelés szükséges - mondja Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Inzulinrezisztencia/cukorbetegség

Korunk egyik népbetegsége az inzulinrezisztencia, mely kezelés nélkül könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. IR során a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, így a sejtek éheznek, mivel az inzulin nem képes kellő mennyiségben bejuttatni a glükózt.

Emiatt a hasnyálmirigy még több inzulint bocsát ki kompenzálás gyanánt. Kezdetben csak az inzulin szintje válik kórossá, majd a vércukor mennyisége is megnő. Mind az IR, mind a diabetes egyik fő tünete az állandó fáradtság, főleg étkezések után.

A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során meghatározásra kerülnek az inzulin és a glükóz értékek is. Kezelésükhöz személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás elengedhetetlen, és ha kell, akkor gyógyszeres (diabetes esetén akár inzulinos) terápia indokolt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Leküzdhetetlen fáradtsággal küzd? A pajzsmirigy zavara is okozhatja

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához