Ezeket látta már?

A horkolástól nem tud rendesen aludni? Ezt próbálja ki!

horkolás, ellen, módszer, otthon

A horkolás rendkívül gyakori probléma, a felnőttek nagyjából 45-50 százalékát érinti. De mit tehetünk, hogy csendesebben, nyugodtabban teljenek az éjjelek?

A hivatalos meghatározás szerint a horkolás oka, hogy a belélegzett levegő áramlása akadályokba ütközik, a vibrálás pedig jellegzetes hanghatásokkal jár együtt. A horkolás lehet alig hallható, de rendkívül hangos és kellemetlen is. A zavaró hangokon kívül azonban a horkolás súlyos egészségügyi problémák, többek között az alvási apnoé egyik tünete is lehet, és hatással lehet arra, mennyire tudjuk kipihenni magunkat. Az alváshiány pedig bizonyítottan növeli a cukorbetegség, az elhízás, a hangulatzavarok és egyéb problémák kialakulásának rizikóját is.

Betegség tünete is lehet

Sok esetben a horkolás valamilyen múló betegséggel, állapottal függ össze, például gyakori a horkolás megfázás vagy más felső légúti fertőzés esetén, hiszen ilyenkor az orrdugulás miatt nem kapunk levegőt. Ilyenkor természetesen a horkolás viszonylag gyorsan el is múlik, de néhány módszerrel megpróbálhatjuk csökkenteni a kellemetlen zajokat.

Előzzük meg az orrdugulást!

Az akut vagy krónikus orrdugulás igen gyakori oka a horkolásnak. Szerencsére, viszonylag könnyen megelőzhetjük vagy kezelhetjük ezt a problémát, de ehhez természetesen tudni kell, hogy pontosan miért van bedugulva az orrunk . Az allergia elleni szerek, az orrcseppek, a párásítás vagy az illóolajok egyaránt segíthetnek az orrduguláson.

Így ismerheti fel az alvási apnoét!

Változtassunk testhelyzetet!

Az egyik legegyszerűbb, egyben leghatásosabb módszer a horkolás ellen az alvási testhelyzet megváltoztatása. Nagyon gyakran akkor horkolunk, ha a hátunkon fekszünk, ilyenkor ugyanis maga a nyelv lehet a légáramlás akadályozója, és a pozíció miatt a légutak be is szűkülnek. Ha elfordulunk, azonnal abba is marad a horkolás. Régi, de jól bevált tanács, hogy egy közepes méretű labdát, pl. teniszlabdát tegyünk a lepedő alá (esetleg varrjuk a hálóruhánkba), ez megakadályozza, hogy kényelmesen feküdjünk a hátunkon. Az is segíthet, ha megemeljük a fejet, például több párnával támasztjuk alá.

Lépjünk be egy kórusba!

Meglepően hangzik, de a rendszeres éneklés bizony segíthet a horkoláson: az éneklés megerősíti a nyelv, a lágy szájpadlás, illetve a torok izmait, és ez idővel a horkolás csökkenésével jár együtt. Amennyiben ezek az izmok túlságosan is ellazulnak, nagyobb annak az esélye, hogy akadályozzák a levegő áramlását. Ha az éneklés nem a mi világunk, már azzal is sokat tehetünk, ha naponta több alkalommal „megtornáztatjuk” a nyelvünket, szánkat, vagy ha rágógumizunk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Átaludta az éjszakát, mégis fáradt? Ez lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#horkolás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához