Ezeket látta már?

Horkolás, alvási apnoe: impoenciát is okozhat a szövődménye

Horkolás, alvási apnoe: impoenciát is okozhat a szövődménye

Az obstruktív és centrális apnoe-ben szenvedő betegek gyakran kelhetnek fel éjszaka pisilni és akár impotencia is kialakulhat.

Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen, lehet, hogy Önnek alvási apnoe-ja van. Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul.

Sokan nem tartják a horkolást egy súlyos betegség lehetséges tünetének, illetve nem is mindenki horhol, akinek alvási apnoe-ja van. Mindenképpen szóljon azonban orvosának, ha Ön hangosan horkol, különösen, ha a horkolást szünetek szakítják meg! Alvási apnoe-ben háton fekve leghangosabb a horkolás, és csendesebb oldalra fordulva.

Az alvási apnoe-nek két főbb típusa van

 1. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre.
 2. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz.

Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoe-ról beszélhetünk. Az obstruktív alvási apnoe két-háromszor nagyobb gyakorisággal alakul ki idősebb felnőttekben és kétszer gyakoribb férfiakban, mint nőkben.

Az alvási apnoe kezelése során egy olyan készülék alkalmazása válhat szükségessé, amely nyitva tartja a légutakat, de az is lehet, hogy az orr, a száj, illetve a torok területéről távolítanak el szövetet, megkönnyítve a levegő áramlását az éjszaka folyamán.

Az obstruktív alvási apnoe-ben szenvedő betegek, gyakran nincsenek tudatában annak, hogy alvásuk szaggatott. Sőt nagyon sokan, akik ebben a kórképben szenvednek, azt hiszik, hogy jól alszanak éjszaka.

Az obstruktív alvási apnoe akkor alakul ki, ha a garat hátsó részén található izmok elernyednek. Ezek az izmok támasztják meg a lágy szájpad izmait, a lágy szájpadról lelógó, háromszög alakú szövetet (az uvulát), a mandulákat és a nyelvet.

Amikor ezek az izmok elernyednek, a légutak beszűkülnek vagy elzáródnak a belélegzés során, majd a légzés egy pillanatra abbamarad, ez csökkenti a vér oxigén szintjét. Az agy reagál a légzés elmaradására, és ezért hirtelen felébreszti Önt álmából, lehetővé téve, hogy újra megnyíljanak a légutak. Ez a felébredés általában annyira rövid ideig tart, hogy nem is emlékszik rá

Felébredhet álmából átmeneti légszomj érzése miatt is, ami gyorsan egy-két lélegzetvétellel rendeződik. Lehet, hogy horkoló, vagy kapkodó légző hangokat ad ki magából. Ez a légzésminta óránként 20, 30 vagy még több alkalommal ismétlődhet egész éjszaka. Ezek a rendellenességek károsíthatják a kívánatos pihentető mély alvás kialakulását, és ezért ébredés után nagy valószínűséggel fáradtnak fogja magát érezni.

A sokkal ritkább forma, a centrális alvási apnoe, akkor alakul ki, ha az agy nem megfelelően küld jeleket a légzőizmok felé. Emiatt Ön gyakran légszomjjal és fejfájással ébredhet. A leggyakoribb ok a centrális apnoe hátterében a szívbetegség. A centrális apnoe-s betegek gyakrabban emlékeznek az éjszaka felébredésekre, mint az obstruktív alvási apnoe-ben szenvedők.

Az alvási apnoe tünetei

Az obstruktív és a centrális alvási apnoe tünetei átfedést mutatnak, ezáltal a diagnózis pontos felállítása nehéz lehet. Az obstruktív és a centrális alvási apnoe leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 • Fokozott napközbeni fáradtság érzés, álmosság
 • Hangos horkolás
 • Az alvás során időszakosan kialakuló légzésmegállás
 • Hirtelen légszomjra való felébredés
 • Száraz szájjal illetve torokfájással való ébredés
 • Reggeli fejfájás
 • Rossz alvás

Az obstruktív alvási apnoe-ra inkább jellemző a zavaró horkolás, míg a légszomjjal való ébredés gyakoribb a centrális típusú alvási apnoe-ben.

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel orvosát, hogyha Önnél vagy partnerénél az alábbi tüneteket észleli:

 • Olyan hangosan horkol, hogy ez zavar másokat, vagy Önt az alvásban
 • Légszomj alakul ki, ami felkölti Önt álmából
 • Időnként alvás közben szünetel a légzés
 • Nappal fokozott aluszékonyság jelentkezik, ami munka, tévézés, vagy vezetés közbeni elalváshoz vezethet

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<AJÁNLOTT CIKK>

Horkolás: oka, tünetei, kialakulása és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvási apnoe

Forrás: Benyovszky Orvosi Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához