Ezeket látta már?

Alvási apnoé ellen tényleg nincs más gyógyír, mint a CPAP gép? Az orvos válaszol

alvási apnoé alvászavar horkolás ellen CPAP orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! Férjem alvás vizsgálaton vett ma éjszaka részt, mivel álmában halhatóan többször nem vesz egy ideje levegőt.

Egy gép volt rajta (az otthonunkban), melynek eredményét ma (állami)kórházban értékelték ki. Holnap be kell feküdnie, ahol csinálnak még vizsgálatot. A leletén amit ma kapott az áll, súlyos fokú alvási apnoé. Annyit tud, hogy alváshoz ezentúl egy CPAP gépet kell majd viselnie, melyet meg kell vennünk, mert a TB csak a felét támogatja. Így ki kell fizetnünk kb 140ezer forintot a gépre.

Kérdésem az lenne, hogy valóban jól érthette, hogy meg kell vennünk egy gépet, mely alváskor ezentúl mindig rajta kell legyen és ez egy ilyen drága gép lenne? Nincs erre bármi más megoldás, akár valami műtét, vagy bármi, hogy ne kelljen mindig géppel aludnia? Férjem 61 éves kezelt magasvérnyomással és 2 szívinfarktussal. Nagyon szépen köszönjük előre is a válaszukat és a munkájukat!

Az orvos válasza

Kedves Kérdező! Érdemes a kezelőorvossal életmódtanácsokat is átbeszélni. Sokat nem ír a férjéről, de sokszor a fogyás, a dohányzás és az alkohol teljes elhagyása sokat javít az alvasi apnoe-n. Ez nem azt jelenti, hogy ezek mellett nem kell gép, de fontos mellette az életmódváltás is.Ha nem kezdik el alkalmazni a készüléket, akkor gyorsan tartós, akar maradandó károsodások alakulhatnak ki a férjénél: magas vérnyomás, elhízás, nappali aluszékonyság, memória zavar, erekciós diszfunkció.

Az alvási apnoe kezelése

Az alvásfüggő légzészavar idült betegség, hosszú távú és folyamatos kezelését szomnológus szakorvos végzi. Az OSAS kezelése elsősorban az életmód megváltoztatásából és valamilyen alvás során alkalmazandó segédeszköz használatából áll.

Az alvási apnoe enyhébb formáiban javasolt egy fogászati eszköz, az állkapocsemelő (mandibular advancement device, MAD) alvás közbeni használata. Ez az eszköz egy gumi védőlemez, amelyet a fogra helyezve kell viselni, és ami az állkapocs és a nyelv előrehúzásával megnöveli a szabad teret a hátsó garatban, így csökkentve a légúti szűkületet.

Súlyos stádiumú alvási apnoe esetén ajánlott az ún. légsínterápia, ami a folyamatos pozitív légúti nyomást biztosító készülék (continuous positive airway pressure, CPAP) használatát jelenti. A légsínterápia mérsékli a horkolást, a fáradtságérzetet és csökkenti az obstruktív alvási apnoe szövődményeinek, például a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Bizonyos esetekben a kezelőorvos gyógyszeres kezelést is javasolhat. Az alvási apnoe kezelésében alkalmazható gyógyszerek különböző módon javítják a garat alvás alatti stabilitását.

Amennyiben a fentiekben felsorolt kezelési módok eredménytelenek, és a tünetek súlyosan rontják a beteg életminőségét, utolsó lehetőségként megfontolható a műtéti megoldás.

OSAS esetében az alábbi sebészeti beavatkozások jöhetnek szóba:

  • tonsillectomia: a megnagyobbodott és a légutakat eltorlaszoló torokmandulák eltávolítása;
  • adenotomia: a megnagyobbodott és a légutakat eltorlaszoló orrmandulák eltávolítása;
  • tracheostomia: egy csövet vezetnek be közvetlenül a beteg nyakán keresztül, ami szabad légzést biztosít akkor is, ha a garatban a felső légút teljesen elzáródik;
  • gyomorszűkítő műtét, amennyiben az alvási apnoe kialakulásának hátterében a beteg kóros elhízása áll;
  • lágyszájpad implantátum: helyi érzéstelenítésben ültetik be a szájpadlás hátsó, lágy részébe. Csak kivételes esetekben indokolt beavatkozás.

Az alvási apnoe kezelésének fontos része a társbetegségek, illetve szövődmények ellátása és folyamatos kontrollja, valamint a szükséges fül-orr-gégészeti, illetve fogászati beavatkozások végrehajtása.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így lehet rájönni, ha nem pihentető az alvásunk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alvászavar

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához