Ezeket látta már?

Miért lehet nagyobb a szívbetegség kockázata, ha nem alszunk jól?

rémálom, alvás, parkinson-kór, alvászavar

Egy kutatás azt vizsgálta, a rossz minőségű alvás mennyivel növeli meg a szív-és érrendszeri betegségek esélyét.

Az Amerikai Alvási Társaság szerint az Egyesült Államokban 50-70 millió felnőtt szenved alvászavarban. Közülük 25 millióan szenvednek obstruktív alvási apnoéban. Ennek az az egyik legjellegzetesebb tünete, hogy a torok hátsó részén lévő izom túlságosan elernyed, így alvás közben néha kimarad a légzés.

Több tanulmány szerint az alvási apnoé több szív- és érrendszeri betegséggel is összefügg. Ugyanakkor az egészséges alvási szokások csökkentik a szív- és érrendszeri kockázatot, még a magas genetikai kockázattal rendelkezők körében is. A franciaországi Párizsban működő Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet kutatói több alvási szokás együttes hatását és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolatát vizsgálták.

Nagy különbségek a jól és rosszul alvók között

A tanulmányhoz a kutatók 7 203, 50 és 75 év közötti férfi és nő 2008 és 2011 között gyűjtött adatait elemezték. A vizsgálat kezdetekor mindannyian szív- és érrendszeri betegségektől mentesek voltak. Minden résztvevőn fizikális vizsgálatot és különböző biológiai teszteket végeztek. A kutatók kérdőív segítségével felmérték a résztvevők alvási szokásait, megvizsgálva a következőket:

  • alvás időtartama
  • álmatlanság
  • korán ébredő kronotípus - az úgynevezett "reggeli ember".
  • alvási apnoé
  • szubjektív nappali álmosság.

Minden tényezőhöz 1 vagy 0 pontszámot rendeltek. 1 vagy "egészséges" pontszám elérésének kritériumai a következők voltak:

  • korai kronotípus
  • napi 7-8 óra alvásidő
  • nincs vagy ritkán fordul elő álmatlanság
  • nincs alvási apnoe
  • nincs gyakori nappali álmosság.

A résztvevők általános alvási pontszámai így 0 és 5 között mozogtak. A résztvevők közül 6,9%-nak 0 vagy 1 volt az alvási pontszáma, 10,4%-nak pedig 5 volt az optimális alvási pontszáma. A kutatók 8 év medián követés után megállapították, hogy az 5-ös pontszámmal - optimális alvás - rendelkező résztvevőknél 74%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint a legrosszabb minőségű alvással rendelkezőknél. Hozzátették, hogy az egészséges alvás pontszámának minden egyes egypontos növekedése a szív- és érrendszeri kockázat 22%-os csökkenésének felelt meg.

Miért okozhat a rossz alvás szívbetegséget?

Dr. Aboubakari Nambiema, a franciaországi Université Paris Cité posztdoktori kutatója, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy az alvás minősége és a szív egészsége közötti kapcsolat mögött számos lehetséges mechanizmus áll.

"Az alvási apnoé miatt fellépő éjszakai oxigénhiány a stroke és a vérrögök kialakulásának fokozott kockázatához is vezethet" - tette hozzá a szerző.

Dr. Rigved Tadwalkar, a Santa Monica-i Providence Saint John's Health Center kardiológusa, aki nem vett részt a tanulmányban, hozzátette, hogy a rossz alvás megzavarja a szimpatikus idegrendszert, vagyis a szervezet "harcolj vagy menekülj" válaszát.

"A szimpatikus idegrendszer fokozott tónusa felelős a katekolaminok nagyobb keringéséért. Ezek olyan hormonok, amelyek a pulzusszám, a vérnyomás és az érrendszeri ellenállás növekedéséhez vezetnek. Közvetve a rossz alvás hozzájárul az éhségérzetben szerepet játszó hormonok diszregulációjához. Ez hozzájárul az elhízáshoz, ami a szív- és érrendszeri betegségek erős kockázati tényezője" - jegyezte meg a kardiológus.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Előfordul, hogy apró, fekete pontokat lát? Ez a betegség is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához