Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Alvásproblémák covid után: kiderült, mennyire gyakori

alvás, alvászavar, koronavírus, covid

A Cleveland Clinic új kutatása azt vizsgálta, mennyire gyakori, és főleg kiket érint a covid utáni alvászavar.

A koronavírus-fertőzés után visszamaradt long covid tünetek közül az alvászavar és a fáradtság a leggyakoribb. A tanulmányból kiderült, hogy a koronavírusból felépültek közel fele legalább közepes mértékű alvásproblémákat tapasztal. Az eredményeket júniusban mutatták be a Sleep 2022 konferencián.

A kutatók 962 beteg 2021 februárja és 2022 áprilisa közötti tapasztalatait elemezték. A résztvevők kitöltötték a National Institutes of Health's Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) alvászavarra és fáradtságra vonatkozó kérdőívét.

Szorongás: összefüggésbe hozható az alvászavarral

A kutatásból kiderült, hogy a fekete bőrű betegeknél több mint háromszor nagyobb valószínűséggel fordult elő közepes vagy súlyos alvászavar a koronavírusból való felépülés után. Ezen kívül egy másik tényezőt is azonosítottak a kutatók, amely összefüggésbe hozható volt az alvásproblémák átlagosnál nagyobb gyakoriságával. Ez pedig a szorongás volt.

A Covid-19-ből való felépülést követően a betegek 41,3%-a legalább közepes mértékű alvászavarról, 8%-a pedig súlyos alvászavarról számolt be. A betegek több mint kétharmada (67,2%) mérsékelt fáradtságot tapasztalt.

"Több száz tanulmány jellemezte az alvás és a szorongás közötti erős, de összetett kapcsolatot. A szorongás például egy olyan állapotot okoz, amelynek következtében az ember gyakran akkor is éber, ha erre semmi oka nincs, és ez sokszor okoz alvászavarokat ezeknél az embereknél" - mondta Dr. Michael Gardner, a az Arizonai Egyetem alvás- és egészségkutatási programjának igazgatója.

A szakértők szerint a szorongás és az alváshiány kölcsönös hatással lehet egymásra.

"Van egy kétirányú hatás az alvás és a mentális egészség között. A hangulatzavarok igen gyakoriak az alvászavarokkal küzdő betegek körében. Hasonlóképpen az alvászavarok növelhetik a mentális zavarok kockázatát vagy súlyosbíthatják azokat" - mutatott rá Dr. Cinthya Pena Orbea, a tanulmány vezető szerzője.

A fáradtság gyakoribb, mint az alvászavarok

Mivel többen, közel kétharmadnyian számolnak be fáradtságról, mint alvászavarról, a kettő közötti kapcsolat - ha van egyáltalán - nem egyértelmű.

"Az alvászavar okozhat fáradtságot, de sok más tényező is. Sok embernek lehetnek olyan alvási nehézségei, amelyekről talán nem is tudnak - például a felszínes alvás -, amely miatt kevésbé kipihentek és fáradtabbak" - jegyezte meg Dr. Grandner.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: MedicalNewsToday