Ezeket látta már?

Susac-szindróma: feledékenységgel, fejfájással kezdődik, végül vakságot, süketséget okozhat

Susac-szindróma feledékenység fejfájás vakság süketség

A Susac-szindróma a hajszálerek betegségéből eredő, ritka autoimmun kórkép, mely az agyat, a retinát, és a belső fület érinti.

Súlyos esetekben süketséget, vakságot és szellemi leépülést is okozhat, ezért fontos a korai felismerés és kezelés. A betegséget 1979-ben írta le először John Susac orvos, innen ered az elnevezése.

A Susac-szindróma tünetei

Elsősorban a fül-orr-gégész szakorvosok körében ismert ez a szindróma, mivel a kezdeti tünete gyakran a halláskárosodás lehet. A betegség főként a nőket érinti, és első jelei legtöbbször 20 és 40 éves kor között jelentkeznek, amik a következők:

 • gyors ütemű hallás- és látásromlás,
 • szédülés,
 • fülcsengés,
 • rendkívül erős, migrénes fejfájás,
 • kétoldali látászavarok,
 • sötét folt a látótérben,
 • személyiségváltozás,
 • idegi panaszok,
 • lelassult gondolkodás,
 • feledékenység,
 • depresszió, szorongás

A betegség kései szakaszában vakság, siketség, és szellemi leépülés következhet be, ezért fontos a korai felismerés. Egyeseknél a tünetek maguktól eltűnnek néhány hónapon belül, másoknál hosszabb, akár évekig tartó gyógyszeres kezelésre van szükség a gyógyuláshoz. A Susac-szindróma ritka betegség, és a diagnózis felállítása gyakran nehéz, pedig fontos a betegség korai diagnosztizálása a sikeres terápia és a súlyosabb következmények megelőzése érdekében.

A betegség áttekintése

A Susac-szindróma egy viszonylag ritka rendellenesség, amelyet három fő probléma jellemez:

 1. károsodott agyműködés (encephalopathia),
 2. a retinát vérrel ellátó kis artériák és kapillárisok részleges vagy teljes elzáródása (elágazó retinaartéria elzáródás vagy BRAO)
 3. és belső fülbetegség (leginkább halláscsökkenés). 

Az agy MRI-je jellemzően „hógolyó” elváltozásokat tár fel a corpus callosumban. A Susac-szindróma három fő formája vált nyilvánvalóvá.

 1. Az egyik formában az encephalopathia a fő probléma. 
 2. A második formában a BRAO és a halláskárosodás jelenti a fő problémákat, és kevés vagy egyáltalán nincs agybetegség. 
 3. A harmadik formában az encephalopathia a fő probléma kezdetben, de a visszatérő BRAO epizódok válnak a fő problémává az encephalopathia megszűnése után. 

A Susac-szindróma encephalopathiás formája gyakran 1-3 éven belül megszűnik. A többi forma elhúzódóbb, krónikusabb vagy ismétlődő lefolyású (3-10 évig vagy tovább). Minden forma immunszuppresszív kezelést igényel, amíg a betegség aktív.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rosszul hall? Ilyen, ha otoszklerózis okozza

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hallás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához