Ezeket látta már?

Mélyedések, elszíneződések, pöttyök a körmön - melyik, milyen problémát jelez?

köröm, törékeny, csík, pötty, mélyedés

A körmök is jelezhetik többek között a tápanyaghiányt, fertőzéseket vagy a krónikus betegségeket.

A körmök elszíneződése, illetve a körmökön lévő pöttyök, foltok megjelenése mellett a köröm felületére, az azokon kialakuló vonalakra és mélyedésekre is érdemes odafigyelni. Az egészséges köröm felülete sima, egyenletes és enyhén domború (ahogy követi az ujjbegyek formáját).

Mi okozza a kanálszerű körmöt?

Ha az egész köröm lapossá, esetleg felfelé görbülővé, homorúvá válik, akárcsak egy kanál, az a legtöbb esetben vérszegénységre, illetve vashiányra utal. Ebben az esetben a köröm annyira elvékonyodhat a tápanyag- és oxigénhiány következtében, hogy teljesen elveszítheti a tartását. A vashiány hátterében számos betegség állhat, a nem kielégítő táplálkozástól a felszívódási zavarokig. Ritkább esetben a felfelé görbülő köröm a daganatos betegeknél, pontosabban a kemo- vagy sugárterápiát követően is kialakulhat. Meglepő módon, a kanálszerű köröm a gyermekeknél is jelentkezhet, de ezt néhány éven belül kinőhetik. Ha azonban a köröm elváltozása mellett fáradékonyságot, gyengeséget, sápadtságot is észreveszünk a gyereken, mindenképpen vigyük el egy alapos kivizsgálásra!

Munkakörülményeink kapcsán is előfordulhat a körömágy-gyulladás

A körmökön megjelenő kisebb bemélyedések, esetleg az ujjbegyekre merőleges vonalak általában valamilyen krónikus bőrbetegségre, ekcémára vagy pszoriázisra (pikkelysömör) utalnak. Előfordulhat azonban, hogy a körömágy krónikus vagy akut gyulladása okozza a körmökön megjelenő vonalakat.

Az akut körömágy-gyulladás visszavezethető rossz szokásokra (körömrágás vagy a körömbőr tépkedése), gyermekeknél az ujjszopásra, a nem szakszerű manikűrre vagy pedikűrre. A krónikus gyulladás általában a kéz bőrének gyulladásával együtt jelentkezhet, és nagyon sokszor a munkahely miatt alakul ki, főként azoknál, akiknek a keze gyakran nyirkos és hideg (pl. takarítók, halászok).

Ha csak egy-két mély (jól kitapintható), a köröm egészén keresztülhúzódó vonal található a körmeiken, az a legtöbb esetben a köröm növekedésének a zavarát jelzi. Ezeket az elváltozásokat Beau-vonalaknak is nevezik. A köröm normális növekedését megzavarhatja például súlyos krónikus betegség, a körmöt érő trauma, sérülés, vagy krónikus kalciumhiány is. Bár lassan ugyan, de a Beau-vonalak a legtöbbször maguktól elmúlnak: ahogy nő a köröm, a vonal is egyre "feljebb" kerül, közelebb a köröm hegyéhez, és végül teljesen le is nőhet.

A körmön hosszában, az ujjakkal párhuzamosan is kialakulhatnak vonalak, melyek a körömágytól indulnak és egészen a köröm hegyéig tartanak. Ezek a legtöbbször teljesen ártalmatlanok, és főleg az idősebbeknél figyelhetőek meg; valószínűleg az öregedéssel összefüggő sejtszintű folyamatok miatt alakulnak ki. Természetesen, ha a vonalak mellett egyéb tünet is jelentkezik, például a körmök elszíneződése, érdemes felkeresni az orvosunkat.

Az akut körömágy-gyulladás visszavezethető rossz szokásokra (körömrágás vagy a körömbőr tépkedése), gyermekeknél az ujjszopásra, vagy a nem szakszerű manikűrre,pedikűrre.

Ne várjunk az orvossal tünethalmozódásnál

Nagyon sokszor a köröm elváltozásait, például a rajta megjelenő vonalakat, esetleg az elszíneződését, megvastagodását, töredezővé válását krónikus betegségek okozzák, ilyenkor a köröm elváltozása egyszerre tünet és következmény, gyakran az egyik első, figyelmeztető jel, hogy valami nincs rendben az egészségünkkel. Általában azonban a körömproblémák mellé más tünetek is társulnak, a leggyakrabban a bőr betegségei, ezért, ha mindkettőt észrevesszük magunkon, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A bőrre és a körömre egyaránt ható betegségek közé tartozik például a pszoriázis, az ekcéma, a lichen planus nevű autoimmun betegség, de a gombás fertőzés is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Teljesen fehér, opálos köröm: erről veheti észre, ha májbeteg

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köröm

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához