Ezeket látta már?

Korpásodás, hajhullás, pattanások - ezek a bőrgyulladás jellegzetes tünetei

bőrgyulladás, hámló, viszkető, bőr, ekcéma, tünetei

A bőrgyulladás jellegzetes tünetei közé tartozik a bőr kipirosodása, a viszketés és a kiütések, de nem mindegy, a testünk mely területein jelennek meg.

A bőrgyulladás (dermatitisz) a bőrt érintő gyulladásos betegségek csoportja, a leggyakoribb típusa az ekcéma.

A bőrgyulladás igen gyakori betegség, és sok különálló, de hasonló hatásmechanizmusú probléma állhat a tünetek hátterében. Ezek közé tartozik például az atópiás dermatitisz, a kontakt dermatitisz, vagy az úgynevezett sztázis dermatitisz. A bőrgyulladás kialakulásának okát sokszor nem lehet egyértelműen megállapítani. A jellegzetes tünetek azonban segíthetnek a pontos diagnózis felállításában, illetve a megfelelő terápia megválasztásában.

7+1 tanács ekcéma ellen: nem csak krémek használhatók viszketésre. Kattintson!

Bár a bőrgyulladás különböző módokon jelentkezhet, vannak állandó jellegzetességek is. Ezek közé tartozik a bőr kipirosodása, duzzanata, érdessé válása, az érintett terület emellett melegebb és érzékenyebb lehet, mint a test más részein. Jellemző az intenzív, akár elviselhetetlen viszketés, mely akár a mindennapi életet vagy az éjszakai pihenést is megakadályozhatja vagy zavarhatja. A bőr pikkelyesen hámló is lehet, ki is sebesedhet vagy váladékozhat. A dermatitisz tünetei között találhatjuk a pattanásokat, a korpásodást, illetve a hajhullást is. Az úgynevezett seborrheás dermatitisz például zsíros, nagyobb darabokban hámló korpásodással jár együtt.

A bőrgyulladás ezeken a területen jelenik meg:

  • nyakon,
  • csuklón,
  • kézfejen,
  • alkaron,
  • lábon,
  • bokán,
  • nemi szervek környékén,
  • arcon,
  • könyök- és térdhajlatban,
  • hajas fejbőrön.

Mi okozza a bőrgyulladást?

A bőrgyulladás pontos oka még nem ismert, de a genetika és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak a kialakulásában. Az ekcéma nagyon szoros összefüggésben áll az allergiával, illetve az asztmával, több altípusánál egyértelműen megállapítható, hogy mely allergén váltja ki a bőrgyulladást. Dermatitiszt okozhatnak például tisztítószerek és kozmetikumok, fémek (pl. a nikkelt tartalmazó ékszerek), növények is.

A stressz is okozhat ekcémát - ezt teheti ellene - kattintson tovább!

Bár a betegség a legtöbb esetben krónikus, vagyis időről-időre fellángol, és jobb-rosszabb időszakok követhetik egymást, nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy akut típusa is van a bőrgyulladásnak, például ha erősen irritáló anyag kerül a bőrre, és az erre válaszol a gyulladásos reakcióval, de fertőzés is okozhatja.

A bőrgyulladás ritkább típusai

Az allergiás reakciókra visszavezethető atópiás dermatitisz, kontakt dermatitisz vagy a bőr zsíros hámlásával kísért seborrheás dermatitisz mellett más, ritkább típusai is vannak a bőrgyulladásnak. Ezek közé tartozik például a dermatitisz herpetiformisz, mely a lisztérzékenységgel van szoros kapcsolatban, és erősen viszkető, a két kézen, lábon, térdeken szimmetrikusan jelentkező kiütések jellemzik. A neurodermatitisz egy-egy foltra koncentrálódik, és az ismételt dörzsölés, vakarás vagy a bőr piszkálása miatt alakul ki. Az úgynevezett sztázis dermatitisz esetében a bőrtünetek a rossz keringéssel, esetleg vénás gyulladással, ödémásodással állnak kapcsolatban, és főleg az ötven év felettiek bokáján jelentkezik.

Bőrviszketés, vörös orcák: ez a cukorbetegség? Kattintson tovább!

Hogyan kezelhető a bőrgyulladás?

Amennyiben valamilyen ismert allergén, rossz szokás vagy növény váltja ki a dermatitiszt, annak kerülésével természetesen elkerülhetőek a bőr gyulladásával járó tünetek. Azonban a dermatitisz jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, de az életmód életmód megváltoztatásával azonban nagyon jól kezelni lehet a tüneteket. A megfelelő bőrápolást és az életmód megváltoztatását kiegészítheti gyógyszeres kezelés is, de ezt csak orvosi javaslatra, a dermatitisz alapos kivizsgálását követően szabad elkezdeni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához