Ezeket látta már?

Mivel halványítható a napfolt? Ezeket javasolja a bőrgyógyász

napfolt, pigmentfolt, hiperpigmentáció, bőrgyógyászat

A napfoltnak nevezett úgynevezett hiperpigmentáció nagyon zavaró lehet.

Fehér foltok a bőrön: mit tapasztal még?

  • Szétszórtan helyezkednek el?
  • Helyenként térképszerűen összefolyó, melyek korábban enyhén hámló, barnás foltok voltak?
  • Izzadás után viszkető?
  • Visszatérésre hajlamos?

Fehér foltok bőron - ez is kiváltó ok lehet

A bőr fertőzését a Pityrosporum orbiculare nevű gomba okozza. Az emberek több mint 90 %-ánál a bőrőn sarjadzó formában jelen van a gomba, de fertőzést csak néhányban okoz, ha fonalas formába alakul át. Főleg erősen izzadó egyéneknél fordul elő.

Mit tehetek, ha előjöttel a fehér foltok?

Alkalmazzon gombaellenes krémet, kenőcsöt, vagy oldatot!Menjen orvoshoz, ha bizonytalan a kórismében, vagy ha a gombaellenes készítmény 2/4 hétig tartó használata után sincs javulás!

Mit tehet az orvos fehér foltok esetén

Megerősíti a kórismét és kizárja azoknak a betegségeknek a lehetőségét, amelyek szintén festékhiányt okoznak, mint a lepra, vagy a pigmenthiány betegség (Vitiligo).Gombaellenes krémet, kenőcsöt, vagy oldatot ajánl.Gombaellenes tablettát ír fel, ha súlyos, kiterjedt fertőzésről van szó. A kezeléseket a napozás megkezdése előtt el kell kezdeni.

Rejtélyes fehér foltok a bőrön: a vitiligo

A Föld lakosságának nagyjából 1-2%-át érinti, ami hazai viszonylatban 100-200 ezer embert jelent. Nem fertőző, gyógyíthatatlan bőrbetegség. Könnyen felismerhető a test különböző részein kialakuló, szabálytalan alakú, fehér foltokról. Világnapja is van június 25-én. Ez a vitiligo.

Hogyan alakul ki a vitiligo?

A vitiligót a pigmenttermelő sejtek működési zavara okozza. Az úgynevezett melanociták képtelenek előállítani melanint, a bőr, a haj és a szem színéért felelős festékanyagot. A betegség vezető tünete az érintett bőrfelület pigmentvesztés következtében történő kifehéredése.

A vitiligo bármilyen életkorban kialakulhat, de jellemzően 10 és 30 éves kor között jelentkeznek az első tünetek. Leggyakrabban az arcon és a kézfejen jelentkezik, de szinte bárhol felbukkanhat. Megjelenése alapján az egészen apró, izolált foltoktól a szinte teljes testre kiterjedő, szélsőséges formát is ölthet. Sokan tévesen kozmetikai vagy esztétikai problémának gondolják, de a vitiligo valójában egy sokkal összetettebb jelenség.

A vitiligo okai

A vitiligo pontos kiváltó okai máig nem ismertek, de a legnépszerűbb elmélet szerint a betegség hátterében autoimmun eredet feltételezhető. Ez azt jelenti, hogy a test természetes védelmi rendszere támadja meg a pigmenttermelő sejteket.

Emellett családi halmozódás is megfigyelhető, vagyis a vitiligo örökletes tényezőként van jelen a családok kórtörténetében. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a vitiligós szülő gyermeke 30%-os eséllyel lesz érintett a betegségben.

A betegséget a fokozott stresszel, traumákkal és meggyengült lelki állóképességgel is összefüggésbe hozták. A lelki problémák azonban nemcsak a tünetek súlyosbodásában játszhatnak szerepet, hanem a betegség következményei is, hiszen sok esetben megnehezítik az egyén önelfogadását és társadalomba való beilleszkedését, a munkavállalást és a párkeresést.

A vitiligo klinikai diagnózisának folyamata

A bőrgyógyász szakorvos feladata, hogy a kórtörténet részletes felgöngyölítését (betegségek, traumák, stressz, kezelések) és a fizikai vizsgálatot követően felállítsa a diagnózist. Mivel több betegség, illetve gyógyszeres kezelés kísérőtünete lehet a fehér foltok kialakulása, ezért néhány esetben differenciáldiagnózisra van szükség, ami kizárja más lehetséges kórképek fennállásának valószínűségét.

A vitiligo mellett gyakran jelentkeznek társbetegségek, ezért felállított szakorvosi diagnózis esetén érdemes tovább vizsgálódni a háttérben lappangó pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, vérszegénység felderítésére.

A vitiligo kezelése

A vitiligo gyógyítására jelenleg gyógyszeres kezelés nem létezik. Bizonyos eljárások állnak rendelkezésre, amelyek alkalmazásával a pigmenthiány több-kevesebb sikerrel csökkenthető. Az esetek döntő részében több hónapos kezelés és többféle hatóanyag végigpróbálása vezet a klinikai tünetek javulásához– ám a siker így sem garantált. Így legalább ilyen fontos a betegség elfogadása, és a vele való együttélés kialakítása.

Milyen kezeléseket alkalmaznak manapság a vitiligo tüneteinek javítására? Legnépszerűbbek a helyi szteroidkezelések és a helyileg ható immunmodulánsok, de sajnos minden módszerhez mellékhatások társulhatnak.

A betegség kezdeti szakaszában még több esély lehet a repigmentációra, így a fehér foltok szteroidos kenőcsök hatására visszapigmentálódhatnak. Amennyiben a vitiligo a testfelület legnagyobb részére kiterjed, a depigmentáció jelenthet megoldást, amelynek során a melanint lebontó hatóanyagokat alkalmaznak.

Mi az a napfolt?

Az arcon vagy más, napnak kitett bőrfelületen (kezeken, karokon, dekoltázson, vállon, háton, lábakon) megjelenő barnás, lapos, kerek foltok az úgynevezett napfoltok (lentigines solares). Ezek tulajdonképpen a hiperpigmentáció egyik típusát jelentik, amelyeket a túlzott UV-sugárzás okoz. Gyakran összekeverik a napfoltokat az öregségi foltokkal, esetleg a hormonális változások (terhesség, klimax), vagy gyulladásos bőrbetegségek miatt kialakuló hiperpigmentációs foltokkal.

Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológusa arra figyelmeztet, hogy bármilyen kétség esetén fontos a bőrgyógyászati kontroll, már csak a foltok eltüntetése, halványítása miatt is.

- A bőrgyógyászati vizsgálat célja éppen ezért a zavaró bőrjelenségek pontos diagnosztizálása, és természetesen a bőrdaganat diagnózisának kizárása – hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológusa. – Természetesen, az is lehetséges, hogy más eredete van a foltnak, ilyenkor az adott okot kell kezelni, legyen szó például ekcémáról, pikkelysömörről. Nyilvánvalóan az olyan természetes jelenségeken is tudunk valamilyen mértékben segíteni, mint az idősödés okozta, esztétikailag esetleg zavaró májfoltok.

Mit lehet kezdeni a napfolttal?

- Ha nagyon zavarnak egy pácienst az esetleg feltűnő helyen lévő napfoltok, olyan szereket rendelhetünk el kezelésképpen, amelyek lassítják vagy megállítják a tyrozin enzim aktivitását, amelynek hatására halványodhatnak a foltok – ismerteti Pánczél doktornő.

- Természetesen minden esetben mérlegelünk olyan faktorokat is, mint a készítmények lehetséges mellékhatásai – ezek lehetnek irritáció, gyulladás, kipirosodás, esetleg allergiás reakció-, valamint például azt is, milyen más eljárások lehetnek hatékonyabbak. Előfordul, hogy kémiai hámlasztással, dermabrázióval, lézeres kezeléssel jobb eredmény lenne elérhető – ezeket a döntéseket a pácienssel együtt mérlegeljük. Mindenesetre, ha valaki a napfoltjaitól szeretne megszabadulni, jól teszi, ha a kezelést még a fényszegényebb hónapokra időzíti, hiszen bizonyos bőrgyógyászati készítmények fényérzékennyé tehetik a bőrt, illetve egyes kozmetológiai kezelések után kifejezetten kerülendő a direkt napfény.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Dudor, folt, elváltozás a bőrön - itt nézheti meg, daganattal van-e dolga

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#napfolt

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához