Ezeket látta már?

Cukoralkoholok - a dietetikus elárulta előnyeiket és hátrányaikat

Betegségek
2025. január 05. 08:04
Cukoralkohol előny hátrány cukor helyett cukorbetegség

Cukor helyett jó választás lehet valamely cukoralkohol.

A cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában szenvedők, vagy az egészséges életmód hívei a cukrot igyekeznek mással helyettesíteni. Erre remek alternatívát kínálnak az úgynevezett cukoralkoholok. De hogy ezek mit is takarnak, és hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek, arról Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

Mik azok a cukoralkoholok?

A nevükkel ellentétben se nem a hagyományos értelembe vett cukorhoz, sem pedig alkoholhoz nem tartoznak. A cukoralkoholok ugyanis a szénhidrátok redukciójából – az a folyamat, mely során a vegyületből oxigént vonnak el- képződő többértékű alkoholok. A természetben is megtalálható anyagokról van szó, de mesterségesen is előállíthatják.

Előnyök

Lassú felszívódású szénhidrátok lévén remekül beilleszthetőek cukorbeteg/IR diétába is, hiszen lassan emelik meg a vércukorszintet. A fehér cukorhoz képest kb. feleannyi energiát tartalmaznak, így fogyaszthatják azok is, akik meg szeretnének szabadulni a súlyfeleslegüktől. Nagy előnyük továbbá, hogy a szájban található baktériumok számára nem jelentenek tápanyagot, így nem roncsolja a fogakat- éppen ezért számos cukormentes rágógumiban megtalálhatóak. Kifejezetten ajánlottak olyan süteményekhez, ahol a cukor tömege is fontos a recept elkészítéséhez.

Hátrányok

Bár rengeteg előnnyel rendelkeznek a cukoralkoholok, nagy hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben az érzékenyebbeknél hasmenést, görcsöket, puffadást válthat ki-bár ezek a tünetek a szervezet fokozatos hozzászoktatásával kiküszöbölhetőek. Továbbá nem karamellizálódnak, és mélyen a pénztárcába kell nyúlni vásárlásukhoz.

cukoralkoholok-d00001DB25a618bb6ddf2

Forrás: Sajtóközlemény


A táblázatban is: a legelterjedtebb cukoralkoholok

A legnépszerűbb cukoralkoholok közé tartozik a szorbit, a mannit, az eritrit, a xilit és a maltit.

Szorbit: az egyik legelterjedtebb cukorpótló szer, mely számos gyümölcsben is megtalálható, ám mesterségesen is előállítják, leggyakrabban kukoricakeményítőből. Hőálló, így sütéshez is remekül felhasználható, ráadásul segít az étel puhán tartásában, mivel jelentős vízmegkötő képességgel bír. Lebontásához nem szükséges inzulin, de magas energia tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.

  • mannit: A természetben megtalálható algákban, zuzmókban, ipari felhasználásra pedig gyümölcscukorból állítják elő. Igen lassan szívódik fel a vékonybélben, 20%-a változatlan formában kiürül a vizelettel.
  • eritrit: A természetben, gyümölcsökben és gombában fordul elő, a boltban vásárolt formáját cukor erjesztésével állítják elő. A vékonybélben teljesen felszívódik, így hashajtó hatása gyakorlatilag nincs, eltérően a többi a cukoralkoholtól. Jól használható az élelmiszeriparban, mivel növeli az eltarthatóságát, frissességét a sütőipari termékeknek.
  • xilit: Iparilag nyírfából illetve kukoricacsutkából és préselt cukornádból állítják elő. Az elfogyasztott nyírfacukor csupán negyede szívódik fel a vékonybélben, ezért erős hashajtó hatású lehet. Érdemes a bevitt mennyiségét fokozatosan emelve hozzászoktatni a szervezetet. Az egyetlen cukoralkohol, amelyre szénhidrátot kell számolni a cukorbetegeknek.
  • maltit: a cukoralkoholok közül az egyik legédesebb, így kevesebbet kell belőle használni, mint a többiek esetében. Szirup formában is megtalálható édességekben, ezt azonban cukorbetegek nem fogyaszthatják, a hozzáadott egyszerű cukor miatt.

Összegezve

  • Cukor helyett sokan cukoralkoholt használnak cukorbeteg, inzulinrezisztencia esetén.
  • A cukoralkoholok lassú felszívódású szénhidrátok, kevesebb energiát tartalmaznak.
  • Nagyobb mennyiségben hasmenést, görcsöket, puffadást okozhatnak.
  • Nem karamellizálódnak és drágábbak.
  • Legnépszerűbb cukoralkoholok: szorbit, mannit, eritrit, xilit, maltit.
Mit tegyünk a süteménybe cukor helyett? Íme 10 természetes megoldás az édesítéshez
Ez a cikk is érdekelheti

Mit tegyünk a süteménybe cukor helyett? Íme 10 természetes megoldás az édesítéshez



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Budai Endokrinközpont
# egészség # diéta # cukoralkohol # cukor helyett # cukorbeteg diéta

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés