Ezeket látta már?

Cukorbetegség: később leválthatom az inzulint gyógyszerre? A szakorvos válaszol

cukorbetegség diabétesz inzulin injekció leváltása gyógyszerre

A cukorbetegség az egész életre kiható állapot, mely teljes életmódváltást kíván.

A cukorbetegség kezelésére többféle gyógyszer áll rendelkezésre:

  1. az 1-es típusú cukorbetegség esetén az inzulin az elsőként alkalmazandó szer,
  2. a 2-es típusú cukorbetegség esetén az inzulinkezelés előtt számos terápiás lehetőség áll rendelkezésre.

A különböző gyógyszereket lehet önmagukban és kombinációban is alkalmazni. A gyógyszerek mellett fontos az étrendi megkötések szigorú betartása, a fizikai aktivitás és az egészséges testsúly kialakítása.

A cukorbetegség szűrése lehetőséget ad arra, hogy a tünetmentes vagy kevés tünettel jelentkező cukorbajt időben észleljük, és a korai kezelés megkezdésével csökkentsük a hosszú távú szövődmények kialakulásának esélyét, illetve azok súlyosságát. A szűrést az alapellátás keretében végzik, és azoknak javasolt, akik fokozott kockázattal rendelkeznek.

Mind a frissen diagnosztizált, mind a „régebbi” cukorbetegek megannyi kérdéssel találhatják szemben magukat, a leggyakoribbakra igyekszünk választ adni az alábbiakban.

1. Cukorbeteg vagyok. Életem végéig inzulinra/gyógyszeres kezelésre szorulok?

A cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ám megfelelő kezeléssel a vércukorszint normalizálható. Ehhez az esetek többségében az életmódváltáson kívül valamilyen készítményre van szükség: ez lehet inzulin vagy orálisan szedhető tabletta (hogy kinek melyikre van szüksége, azt több tényező is befolyásolja).

Ám azt érdemes tudni, hogy az állapot elsőszámú terápiás módja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás, így elképzelhető, hogy bizonyos idő után – vagy már a kezdetektől - elég csupán az megfelelő életmód követése. Természetesen a rendszeres kontroll ez esetben is elengedhetetlen!

2. Le tudom váltani az inzulint gyógyszerre?

Sokan úgy gondolják, hogy ha egyszer el kellett kezdeni inzulinozniuk magukat, akkor már mindig ezt a kezelési módot kell követniük. Pedig meglehet, hogy - ha pl. alacsonyabb a vércukor szintje -, akkor elég a gyógyszeres terápia.

Természetesen az ellenkezőjére is szükség lehet, vagyis arra, hogy gyógyszerről inzulinra kell váltani - ilyen lehet pl. a terhesség/szoptatás, műtét, bizonyos betegségek, illetve az állapotban bekövetkezett romlás - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

3. Ha cukorbeteg vagyok, le kell mondanom az alkoholról?

A felnőtt cukorbetegek bár ihatnak alkoholt, ám nem mindegy mit, mennyit és hogyan. Fontos ugyanis, hogy az illető ropogtasson mellé valamit (pl. teljes kiőrlésű kekszet), valamint kerülje a cukros italokat (pl. likőr, desszert bor). A legjobb, ha jó minőségű száraz vörös vagy fehér borra teszi le a voksát. Nőknél 1, míg férfiaknál 2 egység alkohol engedélyezett.

4. Változtat valamit a cukorbetegségem kezelésen a változókor?

A menopauza egy sor hormonális változást indít el, melynek során először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje lecsökken. Mivel mindkét hormon komoly befolyást gyakorol az inzulin szintjére, így nem csoda, ha sok, változókorban lévő cukorbeteg nőnél vércukor-ingadozások figyelhetőek meg. Ilyenkor egyeztetni kell a továbbiakról a kezelőorvossal, aki az addigi dózis módosítását írhatja elő.

Tudta, hogy a cukorbetegség a látását is veszélyezteti? Olvasson tovább!

5. Mit tegyek, ha cukorbetegként megbetegszem?

Amennyiben valaki cukorbetegként megbetegszik, úgy akkor az extra odafigyelést igényel. Ügyelni kell ugyanis a megfelelő folyadékfogyasztásra, valamint a gyakori keton/vércukorszint-ellenőrzésre. Ahogy harcol a szervezet a kórokozókkal, az olyan hormonális változásokat indukál, mely megemelheti a glükóz mennyiségét.

Hányás/hasmenés esetén pedig a szabály, hogy Amennyiben a tünetek még az inzulin beadása előtt jelentkeznek, akkor gyakori (2 óránkénti) vércukor ellenőrzés mellett az inzulin dózisát orvossal való egyeztetés után ideiglenesen csökkenteni kell.

Ha a hányás az inzulin beadása után lép fel, nagyon fontos a megfelelő szénhidrát mennyiség bejuttatása. Inzulin hiányos cukorbetegeknél, ha alacsony vércukorszinthez társuló súlyos tünetek (súlyos hypoglikémia) lép fel, sor kerülhet glukagon injekció adására is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Időskori cukorbetegség: megvan az "ellenszer", de kevesen élnek vele

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#inzulinrezisztencia

Forrás: EgészségKalauz