Ezeket látta már?

Cukorbetegséggel él? Ezekre a betegségekre nagyobb az esélye

krónikus betegségek kialakulása cukorbetegség diabétesz esetén

A cukorbetegség több krónikus betegség kockázatát növeli meg a kutatások szerint.

Egy átfogó tanulmány szerint 57 egészségügyi állapot kockázata magasabb azok esetében, akik kettes típusú cukorbetegek: az érintettek száma több millió a világon. Az állapot kialakulása a túlsúllyal és az inaktivitással is kapcsolatban van, de azoknál is valószínűbb a kettes típusú cukorbetegség előfordulása, akiknek családjában van már érintett - írja a The Guardian.

Az eddig is ismert volt, hogy a diabétesz növeli több, krónikus betegség kialakulásának esélyét. A Cambridge-i Egyetem kutatói most azt határozták meg, hogy mekkora ez a kockázat.

A kutatásban 3 millió ember adatait vizsgálták. Voltak közöttük cukorbetegek és egészségesek is. A vizsgálatból kiderült, hogy a diabétesz 57 krónikus betegség kockázatát növelte meg. Ráadásul a cukorbetegségben szenvedők átlagosan öt évvel korábban szembesültek ezekkel az egészségügyi problémákkal, mint az egészségesek.

A kettes típusú diabéteszben szenvedőknél 5,2-szer nagyobb volt a végstádiumú vesebetegség, 4,4-szer nagyobb a májrák és 3,2-szer nagyobb a makuladegeneráció esélye. 31 keringési betegség közül 23-nál volt magasabb a kockázat. Ezen kívül 2,6-szor nagyobb volt az idegrendszeri problémák, 2,3-szor nagyobb a szembetegségek, 1,9-szer nagyobb az emésztési gondok, és 1,8-szor nagyobb a mentális betegségek kockázata.

A szakértők kiemelték, az eredmények aggasztóak, ezért nagyon fontos a cukorbetegség megelőzése. Ugyanakkor a szerzők megjegyezték, hogy a tanulmány a 30 év feletti emberekre összpontosított, és magasabb kockázatot jelentett, ha 50 éves kor alatt diagnosztizálták a kettes típusú cukorbetegséget.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbeteg? Erről tudnia kell!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabétesz

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához