Ezeket látta már?

Diabéteszes láb: ezt tegye, hogy megelőzze a bajt, ha cukorbeteg

diabéteszes láb megelőzése cukorbetegség

A cukorbetegeknek már az esetleges elváltozások megjelenése előtt is érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk lábuk védelmére.

Mit tehet lábai egészségének megőrzése érdekében, ha cukorbeteg?

Megállapított cukorbetegség esetén a terápia alapja a szigorú diéta, ugyanis a szénhidrátfogyasztás minimalizálásával könnyebben maradhat egyensúlyban a szervezet anyagcseréje. Fontos a megfelelő, ideális testsúlyra való törekvés, ezért a rendszeres testmozgás hatékony kiegészítője a diétának, ugyanis a megemelkedett vércukrot a vázizmok működése hatékonyan képes csökkenteni.

Prediabéteszes, a diabéteszt megelőző, kiegyensúlyozatlan anyagcsereállapotban a fizikai terhelés és megfelelő étrend elégséges lehet a vércukor szinten tartására, az esetek többségében ugyanakkor gyógyszeres terápia is szükséges. A legtöbb szájon át szedhető vércukorcsökkentő készítmény csak rövid ideig képes a szervezet egyensúlyban tartására, ezért idővel általában sor kerül inzulinkészítmények beiktatására is. Az 1-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem tud elegendő mennyiségű inzulint előállítani, ezért a diagnózist követően rögtön szükséges az inzulin pótlása. Mit tehet még?

 1. Mozogjon többet!
 2. Törődjön diabéteszével! Működjön együtt az orvosokkal, akik azon fáradoznak, hogy vércukorszintjét meghatározott tartományon belül tartsák!
 3. A lábbeli felhúzása előtt, minden alkalommal tapintsa meg kézzel a cipőt belülről: a cukorbetegség miatt az Ön érzőképessége csökkenhet, ezért előfordulhat, hogy a cipőbe esett kavicsot nem veszi észre, vagy nem észleli a bélés károsodását, ami a láb kisebesedéséhez vezethet.
 4. Léteznek cukorbetegeknek kialakított, extra széles, extra mély cipők. Új cipőjét először otthon viselje 20 percig, majd vizsgálja meg a lábát! Ha pirosodást észlel valahol, annak a cipő levételét követően 20 percen belül el kell múlnia. Ha nem így történik, akkor a láb fekélyesedése nem zárható ki. Ez a javaslat vonatkozik a méretre készült ortopéd cipőkre is!
 5. A lábsérülések megelőzése érdekében, mindig legyen a lábán cipő és zokni! Soha ne járjon mezítláb! Vízbe, medencébe csak védőcipőben menjen.
 6. Ne viseljen olyan zoknit vagy harisnyát, amely varrott, mert a varrás nyomáspontot okozhat lábán, fekélyesedéshez vezethet. Ügyeljen rá, hogy a zokni vagy harisnya térd alatt ne legyen túlságosan szoros!
 7. Ha lábának boltozatai megsüllyedtek, viseljen egyedi, cukorbetegeknek kialakított lúdtalpbetétet!
 8. Rendszeresen, naponta ápolja és vizsgálja meg lábát! Ha nem tud lehajolni, a talpát tükörrel nézze meg. Ha vágást, elszíneződést vagy fekélyt észlel, azonnal forduljon orvoshoz! Ha az Ön látása károsodott, kérjen segítséget a naponkénti lábvizsgálathoz.
 9. Lábkörmének sarkait ne vágja ki, hagyja körmét túlnőni a körömsáncon!
 10. Óvja lábait a forróságtól és hidegtől! Ne tegye a lábát forró vízbe! Vízbe lépés előtt ellenőrizze a víz hőmérsékletet! Ne használjon meleg vizes palackot, melegítőpárnát, vagy elektromos hőtakarót! Ezek megégethetik anélkül, hogy észrevenné.
 11. Engedje szabadon áramolni lábában a vért! Ülés közben tegye fel a lábát! Naponta kétszer-háromszor, mintegy 5 percen át jól mozgassa meg a lábujjait és mozgassa le és fel a bokáját! Hosszabb időn keresztül ne tegye keresztbe a lábait! Ne dohányozzon!
 12. Kezdje el most! Foglalkozzon már ma többet a lábával! Legyen minden nap ideje lábának alapos átvizsgálására! Használja a kifejezetten cukorbetegek számára kifejlesztett termékeket!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől zsibbad a lábam? Az orvos szerint ilyen esetben gyanakodjon cukorbetegségre

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához