Ezeket látta már?

102 éve adták be az első inzulint! Azelőtt a cukorbetegség halálos kór volt

inzulin, cukorbetegség, vércukor, vércukorszint

102 éve, az inzulin feltalálása előtt, az 1-es típusú cukorbetegség egyenlő volt a lassú, de biztos halállal. Az egyetlen ismert terápia az éheztetés volt.

Elliott Joslin, a napjainkig a diabétesz kezelésében kimagasló szerepet játszó Boston-i klinika neves professzora – így jellemezte a cukorbetegeket: „súlyuk éppen csak meghaladta a csontok és az emberi lélek együttes súlyát”.

Az inzulin felfedezése

A XX. század egyik legnagyobb találmánya, az inzulin felfedezése elsősorban Fredrick Banting torontoi ortopéd sebész nevéhez fűződik, aki úgy gondolta, hogy a hasnyálmirigyben termelődő emésztőnedvek károsíthatják a cukorszint szabályozásában kulcsszerepet játszó anyagot, így a hasnyálmirigy-vezeték lekötésével megmenthetik és előállíthatják az (akkor még névtelen) terméket, az inzulint- írja a semmelweis.hu.

1921-ben meggyőzte főnökét, John James Rickard Macleod, élettan professzort ötletének ígéretességéről, aki a tervezett kísérletek elvégzésére a fiatal orvostanhallgatót Charles Best-et állította Banting mellé. Az inzulinnak a pankreász kivonatból történő előállításába, illetve a kivonat tisztításának folyamatába később James Collip, a biokémia professzora is bekapcsolódott.

Az első inzulin beadása

Az első inzulinnal kezelt cukorbeteg a 14 éves Leonard Thompson volt, akit rossz állapotban, magas vércukorszinttel és 3-5 literes napi vizeletürítéssel vettek fel a Toronto-i Közkórházba. A 450 napi kalória bevitelre beállított végstádiumú betegre ugyanaz a szörnyű sors várt, mint elődeire.

Ám akkor megtörtént a csoda: Leonard Thompson 1922. január 11-én megkapta az életét megmentő első inzulin injekciót. A diabétesz inzulinnal történő sikeres kezelésének híre hamar elterjedt, és a Nobel Bizottság 1923-ban Banting-ot és Macleod-t Nobel-díjra terjesztette fel. (A történelmi igazsághoz tartozik, hogy Banting Best-tel, Macleod pedig Collip-pal osztotta meg a kapott díjat).

Mi az inzulin?

Az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt hormon, amely az étkezés során szabadul fel, és elősegíti a vérben található szőlőcukor (glükóz) sejtekbe való bejutását. A cukor a sejtekben energiaforrásként felhasználásra vagy raktározásra kerül Cukorbetegség esetén a szervezetben nem áll rendelkezésre elég inzulin, vagy a cukor vérből történő felvételéért felelős sejtek nem elég érzékenyek az inzulinra, ezért gyógyszeres kezeléssel kell a normál vércukorszintet fenntartani.

Az inzulin beadásával kapcsolatos tudnivalók

Az inzulin beadását minden esetben a kezelőorvos vagy diabetológiai szakápoló tanítja be. Az inzulinadagolást általában az étkezésekhez szükséges igazítani. Az inzulinadagok beadására vonatkozó utasításokat mindig szigorúan be kell tartani.

Az oktatás során a szakorvos vagy a szakasszisztens tanácsát kell kérni azokra az esetekre, ha:

  • a beteg elfelejtené beadni egyik inzulinadagját,
  • később adja be a napi inzulinadagját,
  • úgy érzi, hogy a napi bevitt inzulinadag nem elégséges.

Ez lehet a cukorbetegség kezelésének a jövője?

Az egyik tudományos kutatás annak ellenére, hogy még csak korai fázisában jár, hatalmas áttörést jelenthet a cukorbetegség kezelésében, jövőjében: eszerint akár 48 óra alatt újraindítható lehet a cukorbetegek inzulintermelése, ráadásul a kulcs két már engedélyezett gyógyszer.

A Signal Transduction and Targeted Therapy folyóiratban publikált kutatásban azt írja az ausztrál Baker Heart and Diabetes Institute csapata által vezetett kutatócsoport, hogy a hasnyálmirigyben regenerálhatók lehetnek az inzulintermelő sejtek, így a jövőben akár az inzulininjekciók szükségessége is csökkenthető lehet a cukorbetegeknél. Két, az amerikai gyógyszerfelügyelet által már korábban jóváhagyott gyógyszer új alkalmazásának vizsgálata során lehetővé vált, hogy a hasnyálmirigy duktális progenitor sejtjei a béta-sejtekhez hasonló funkciókat fejlesszenek. A jelek szerint ezek a módosított sejtek inzulint is tudnak termelni, ráadásul a kutatás arra enged következtetni, hogy a megoldás kortól függetlenül alkalmazható lehet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbetegség tünetei a bőrön? Ezekre az elváltozásokra figyeljen!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához