Ezeket látta már?

Ne a ciklusából induljon ki: ezek az inzulinrezisztencia jellegzetes tünetei

inzulinrezisztencia, IR, ciklus, menstruáció

Bár az IR gyakran jár együtt menstruációs panaszokkal, ám ez nincs kőbe vésve.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája az javasolja, senki se vesse el normál menstruáció esetén az IR lehetőségét, hiszen ettől függetlenül még fennállhat a probléma.

IR, a cukorbetegség előszobája

- A hasnyálmirigyben termelődő inzulin a szénhidrát-anyagcsere fő hormonja, melynek feladata, hogy a vérből a sejtekbe szállítsa az glükózt. Inzulinrezisztencia (IR) esetén a sejtek sérültek, így rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben. Emiatt kompenzálásként a hasnyálmirigynek a kelleténél több inzulint kell termelnie, hogy a cukor a sejtekbe kerülhessen – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Az állapot legnagyobb veszélye, hogy ez hosszútávon túl nagy terhet ró a hasnyálmirigyre, ami egy idő után kifárad, és ez könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

A probléma felderítése gyakran sok időt vesz igénybe, hiszen amellett, hogy igen változatos tüneteket produkálhat, de az általános vércukor vizsgálattal nem mindig diagnosztizálható a betegség, ugyanis inzulinrezisztencia esetén meglehet, hogy a glükóz szintje a normál tartományon belül mozog, és egyedül az inzulin mennyisége tér el a kívánttól. Éppen ezért ha valaki IR-re gyanakszik, neki inzulinra is kiterjesztett vérvizsgálaton szükséges részt vennie, méghozzá a 0, 60 és a 120 perces értékeket is vizsgáltatva.

Inzulinrezisztencia és a ciklus

Az IR gyanúja legtöbbször rendszertelen menstruáció esetén merül fel, ám nem törvényszerű, hogy a ciklusban változások következzenek be. Éppen ezért ekkor a többi jellegzetes tünetet érdemes megfigyelni magunkon: pattanások, hízás, fáradékonyság, petefészek ciszták, álmosság (főleg az étkezéseket követő 2-3 órában). Sajnos azonban nem ritka, amikor semmilyen panasz nem hívja fel a figyelmet a problémára,ilyenkor általában teherbeesési nehézségek során gondolnak inzulinrezisztenciára, hiszen az állapot meddőséget is okozhat.

Lehet, hogy a fogamzásgátló nyomja el a tüneteket

Amennyiben fogamzásgátlót szed, könnyen lehet, hogy pont emiatt nincs gond a ciklusával, hiszen ekkor női nemi hormonokat juttatunk be, ami csökkentheti/elnyomhatja az IR okozta jellegzetes panaszokat- így a menstruációs zavart is. Nem hiába szokták az orvosok ajánlani ezeket a készítményeket tüneti kezelés céljából.

Ezért fontos az IR megfelelő kezelése

Az IR kezelés nélkül nem csak kellemetlen problémákat okozhat, hanem könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. Terápiája három pilléren nyugszik:

  1. speciális szénhidrátszegény diéta,
  2. rendszeres testmozgás,
  3. valamint szükség esetén gyógyszeres kezelés.

Fontos tudni, hogy az inzulinrezisztencia egy teljes életmódváltást követel, így az értékek normalizálásához az előírtak pontos betartása, valamint rendszeres kontroll szükséges! A maximális hatás érdekében célszerű endokrinológus, dietetikus, valamint mozgásterapeuta véleményét is kikérni, mindhárom oldalról megtámogatva a javulást!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Inzulinrezisztencia és várandósság: fogadja meg a nőgyógyász tanácsait!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

inzulinrezisztencia

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához