Ezeket látta már?

Étrendi "hibák" és egészségügyi kockázatok

Dietetika
2010. szeptember 15. 11:31
Módosítva: 2017. március 15. 21:56

Az új kutatás szerint az olyan szénhidrátszegény diéta, amely a zsírokat és a fehérjéket növényi forrásokból nyeri, valószínűleg egészségesebb.

A kétfajta étrend két évtizedes összehasonlítása után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a szénhidrátokban szegény, növényi alapú diéta csökkenti a szív-érrendszeri betegségek és rákbetegségek okozta halálozás kockázatát, valamint a bármilyen eredetű halálozás arányát.

zoldsegek-d00000CB3ebf28240a69b

Forrás: Medipress


"Az emberek választhatják az eredeti Atkins-féle szénhidrátszegény étrendet, amelyben rengeteg kolbász, szalonna és sült hús van, vagy választhatják a szénhidrátszegény diéta egészségesebb formáját, amelyben több növényi eredetű fehérje és zsír található" – mondta Dr. Frank B. Hu, az Annals of Internal Medicine szaklap szeptember 7-i számában közzétett tanulmány vezető szerzője. "A szénhidrátszegény étrend e két változatának vizsgálata után kiderült, hogy a kettő hatása drámai mértékben eltér. Az állati eredetű, szénhidrátszegény étrenden élőkben a teljes halálozás, különösen pedig a rákos eredetű halálozás kockázata magasabb."

Annak ellenére, hogy számos kisebb, rövid távú kutatás igazolta, hogy az Atkins-féle szénhidrátszegény diéta fogyást eredményez, felmerült a kérdés, hogy az állati zsírokban és fehérjékben dús étrend nem növeli-e a krónikus betegségek, például a 2-es típusú diabétesz és a szívkoszorúér betegség kockázatát.

A tanulmány két kutatást mutat be: az egyik 85 168 nőt követett nyomon 1980-tól 2006-ig, a másik pedig 44 548 férfit vizsgált 1986-tól 2006-ig. Az állati eredetű zsírokat és fehérjéket tartalmazó szénhidrátszegény étrendet követő férfiak és nők esetében 23 százalékkal volt magasabb a halálozás kockázata, 14 százalékkal magasabb a szívbetegség eredetű halálozás kockázata, és 28 százalékkal magasabb a rákos eredetű halálozás kockázata. A növényi zsírokat és fehérjéket megában foglaló Öko-Atkins diétán lévők esetében viszonyt 20 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás aránya, és 23 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség eredetű halálozás kockázata.

A növényi eredetű szénhidrátszegény étrendekben a zsírokat főként növényi olajokból, diófélékből és mogyoróvajból nyerik. A fehérjék a szalonna és a kolbász helyett a hüvelyesekből, a diófélékből és a teljes kiőrlésű gabonákból származnak. Az avokádó is kiváló egészséges zsírforrás, a szója és a tofu pedig nagyszerű fehérjelelőhely.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# általános egészségügyi téma # diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés