Ezeket látta már?

Kinevettek: az inzulinrezisztencia tényleg csak divatbegegség? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

inulinrezisztencia, IR, cukorbetegség, diabétesz, orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! Sok mítosz, hiedelem megdőlt már a segítségükkel. Engem az inzulinrezisztencia témaköre érdekelne, illetve az ehhez kapcsolódó diéta.

Az 5 pontos terhelés során a 0 perces inzulinom 15 körüli. Illetve 120 perces 45. Az endokrinológus szerint 0 percesnek 10 alatti, 120 perces értéknek pedig a 35 alatti lenne ideális, ezért 1000mg merckformin szedését javasolja.

  • nem vagyok túlsúlyos ( a +- 5 kg mozgósúlyom megvan, ez igaz)
  • a hozzáadott cukrot tartalmazó dolgokat eddig is kerültem. Nem szigorúan. Heti 1-2 alkalommal sportolok is (kardio edzés)
  • 32 eves nő vagyok.
  • 163 cm magas vagyok, a súlyom 65-70 kg között valtozóan. Jelenleg éppen 68kg.

A nőgyógyászom kinevetett, hogy ez az inzulinrezisztencia csak amolyan "divatbetegség", ne szedjek gyógyszert.

A 170g os diétát egy hete próbálgatom, de nehéz számomra. Eddig napi háromszor ettem, ötször egyszerűen nem megy. A 170g pedig ha megerőltetem magam is megáll olyan 140 g körül.

Nincsenek panaszaim amiket más beteg leír (kajakóma, izzadás stb). A merckformin hosszútávú szedése nem probléma? Ez tényleg csak inkább "divatbetegség", vagy vegyem véresen komolyan, mert esélyes hogy ebből 2-es cukorbeteg leszek?

Félreértés ne essék, nem szeretnék felvállról venni egy komoly betegséget, de azt tapasztaltam, hogy orvosok által is igen eltérőek azok határértékek amiket alkalmaznak a diagnózishoz, és kicsit megijedtem hosszztavú gyógyszerszedés lehetőségétől. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Kedves kérdező! Az inzulinrezisztencia nem divatbetegség. A csatolt leletei alapján ön jelenleg, ha nem is nagyon, de túlsúlyos. Célszerű lenne egy inbody mérést is csinálni. Az IR stimmel. A diéta bevezetése jogos, emellett minimum heti 3x mozgás is javasolt. A metformin kezelés valóban felmerül, ezt gondolom részletesen átbeszélték az endokrinológussal.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához