Miért jó, ha áfonyát eszünk, ha magas a vérnyomásunk?

#Cukorbetegség #magas vérnyomás #áfonya #diabétesz
2020.06.17.

Az áfonya itthon nem feltétlen tartozik a legnépszerűbb gyümölcsök közé, pedig nagyon is érdemes beépítenünk az étrendünkbe!

Bár az áfonya jótékony hatásai régóta ismertek, újabb kutatások igazolták, hogy az alacsony cukortartalmú áfonya segíthet csökkenteni a cukorbetegségre és magas vérnyomásra való hajlamot is.

Arpita Basu étkezéstudományi professzor és kollégái az Oklahoma Állami Egyetemről kutatásaik során rájöttek, hogy napi egy pohár áfonyaital elfogyasztása 8 héten keresztül 7-8 ponttal csökkentheti a szisztolés vérnyomást.

Basu professzor szerint az áfonya fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedőknek és a cukorbajosoknak egyaránt ajánlott, hiszen a gyümölcs segíti az inzulinszint normalizálásában.

"Természetesen ez csak egy előzetes kutatás, így az adatok sem vehetők készpénznek. Ha eddig nem ettünk túl sok áfonyát, vagy nem szeretjük, most se kezdjük el marokszám enni, de ha kedveljük ezt a savanykás gyümölcsöt, nyugodtan fogyasszuk kedvünkre, hiszen jót teszünk vele szervezetünknek."

Forrás: EgészségKalauz