Ezeket látta már?

Egy reuma elleni szerről derült ki, hogy megfékezi az 1-es típusú cukorbetegséget

reuma ellen gyógyszer 1. típusú cukorbetegség

A felfedezés potenciálisan egy teljesen új terápiás utat nyit meg.

Kimutatták, hogy az Eli Lilly JAK-gátló Olumiant-tal végzett kezelés megőrzi az inzulintermelő hasnyálmirigy béta-sejtek funkcióját 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, ami potenciálisan egy teljesen új terápiás utat nyit meg.

A világ első ilyen klinikai vizsgálatában a baricitinib nevű reuma elleni szer (autoimmun folyamatokat gátló Janus kináz inhibitor) fékezte az 1. típusú cukorbetegség előrehaladását, az inzulintermelő bétasejtek további pusztulását - írta meg az Egészségügyi szakirodalami tallózóban Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő.

Inzulin beadása mellett vizsgálták

A vizsgálatban 91 10-30 éves cukorbeteg gyermek és fiatal vett részt, akiknél a gyógyszert (vagy a placebót) az 1. típusú cukorbetegség diagnózisát követő 100 napon belül kezdtèk adni. Mindenki kapta továbbá a neki rendelt inzulint is. A vizsgálat 48 hete alatt a kevert-táplálék által stimulált C peptid átlagértékekkel mérve a bétasejtek jobban megőrződtek a baricitinibbel kezelt csoportban.

A kísérlet szerint a Lilly's Olumiant képes kezelni az 1-es típusú cukorbetegséget

A kutatók által vezetett, placebo-kontrollos BANDIT 2. fázisú vizsgálat megállapította, hogy az Olumiant (baricitinib), amely már engedélyezett a rheumatoid arthritis kezelésére, képes lelassítani az 1-es típusú cukorbetegség progresszióját, amely betegségben a szervezet immunrendszere fokozatosan fokozatosan elpusztítja a béta-sejteket - számolt be az eredményről a Pharmaphorum is.

Az ausztráliai Melbourne-ben található St Vincent's Institute of Medical Research kutatói az 1-es típusú diabétesz kezelésében óriási változásnak nevezték a felfedezést, mivel késleltetheti az inzulin injekciók szükségességét vagy csökkentheti a szükséges adagot.

Bár az inzulin injekciók életmentőek a betegségben szenvedők számára, veszélyesek is lehetnek, ha túl sok vagy túl kevés adják be, és jelentős terhet rónak a betegekre és gondozóikra. Az Olumiantról úgy gondolják, hogy napi egyszeri adaggal csökkenti az immunrendszer béta-sejtek elleni támadását.

"Amikor először diagnosztizálják az 1-es típusú cukorbetegséget, még mindig jelentős számú inzulintermelő sejt van jelen" - mondta Thomas Kay professzor, a New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

"Azt akartuk látni, hogy meg tudjuk-e védeni ezeknek a sejteknek az immunrendszer általi további pusztítását" - tette hozzá. "Megmutattuk, hogy a baricitinib biztonságos és hatékony az 1-es típusú cukorbetegség progressziójának lassításában azoknál az embereknél, akiket nemrég diagnosztizáltak."

A vizsgálatban 91, az elmúlt 100 napban diagnosztizált 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, 10 és 30 év közötti beteget kaptak 48 héten keresztül napi 4 mg-os orális Olumiant-ot, vagy megfelelő placebót. Folytathatták az inzulinterápiát, és a fő eredménymérő a plazma C-peptidszintje volt – a szervezet inzulintermelő képességének markere – egy próbaétkezés után.

48 hét elteltével az Olumiant-csoportban szignifikánsan javult a C-peptidszint (átlagosan 0,65 nmol/liter/perc, szemben a placebocsoport 0,43 nmol/liter/perc értékével), ami a béta-sejtek megőrzött működésére utal.

Ehhez társult egy másodlagos megállapítás is, miszerint a Lilly-féle gyógyszert szedő betegeknek lényegesen kevesebb inzulinterápiára volt szükségük, és a 12. és 24. héten csökkent a vércukorszint-ingadozás a placebóhoz képest.

"Nagyon optimisták vagyunk afelől, hogy ez a kezelés klinikailag elérhetővé válik" - mondta Helen Thomas professzor, a vizsgálat preklinikai vezetője. "Úgy gondoljuk, hogy ez ígéretesnek tűnik, mint az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének képességének alapvető javulása."

A múlt hónapban a TrialNet 1-es típusú diabétesz-kutató hálózat elindította a JAKPOT T1D nevű tanulmányt, amely két másik JAK-gátlót – a Pfizer Cibinqo-ját (abrocitinib) és Litfulo-ját (ritlecitinib) – teszteli, hogy megtudja, képesek-e megőrizni az újonnan diagnosztizált betegek inzulinműködését.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Diabéteszes láb: ezt tegye, hogy megelőzze a bajt, ha cukorbeteg

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabétesz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához