Ezeket látta már?

Tudta, hogy egyre több fiatal nő cukorbeteg?

2017.11.08. Módosítva: 2017.11.08.
cukorbetegseg-1

November 14-én tartják a Nemzetközi Diabétesz Világnapot, melynek idén fő témája a női cukorbetegek túlnyomó jelenléte, és a terhesség alatt kialakult cukorbetegség következményei és megelőzési módszerük. Mire lehet számítani a terhes nőknek? Mutatjuk!

Döbbenetes tények a cukorbetegségről

 1. 2015-ben 415 millió cukorbeteget tartottak számon, ez a szám 2040-re akár meg is haladhatja a 642 millió főt.
 2. Hazánkban jelenleg 400 ezer diabéteszes nő él, mely szám folyamatosan emelkedik.
 3. Statisztikák szerint egyre fiatalabb nőket érint ez a betegség: 5-ből 2 még termékeny korú.
 4. A nők körülbelül 4%-kal nagyobb hajlammal rendelkeznek a cukorbetegség kialakulásához, mint a férfiak.
 5. A cukorbetegek 54%-a nő.
 6. 10-szer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek a cukorbetegséggel diagnosztizált nők.
 7. 7-ből 1 cukorbetegségben szenvedő nő nem tudja megszülni gyermekét, emellett a magzati fejlődésben is kóros el változásokat okozhat ez a betegség.
 8. A cukorbetegség a férfiak életét átlagosan 11,6 évvel rövidíti meg, a nők életét 14,3 évvel.

Prof. Dr. Kempler Péter ésDr. Hosszúfalusi Nóra a fentebb látható adatokkal támasztották alá, hogy többségben női cukorbetegek vannak világban, egyúttal bemutatták ennek problematikus mivoltát is.

Balról jobbra található: Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke, Dr. Hosszúfalusi Nóra, Prof. Dr. Kempler Péter, Dr. Beneda Attila, család-és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Zettwitz Sándor és Erős Antónia. Balról jobbra található: Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke, Dr. Hosszúfalusi Nóra, Prof. Dr. Kempler Péter, Dr. Beneda Attila, család-és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Zettwitz Sándor és Erős Antónia. Forrás: EgészségKalauz

A terhesség során kialakult cukorbetegség felismerésének lépcsői

Kötelező szűrővizsgálaton való részvételkor az első cukormérésnél kiderül kik azok, akik már a terhesség előtt is ezzel a kórral küzdöttek. Sokszor maga a beteg sem tudja, hogy cukorbeteg, mivel elég sokáig lehet tünetmentes időszak.

A 27-28. hétben is megmérik a vércukorszintet, utána cukros vizet itatnak a terhes nővel, és 2 óra múlva újból megmérik, hogy normális-e a cukorszint.

A terhes nők esetében négy típust lehet megkülönböztetni:

 1. nincs egyáltalán diabétesz
 2. diabétesz, ami már a terhesség előtt kialakult
 3. diabétesz, ami a terhesség alatt alakult ki, de a terhességet követő 6. héttől már nincsen jelen
 4. a konstans diabétesz, ami a terhesség miatt alakul ki és marad meg, mint 2-es típusú diabétesz: ez a probléma a nők felét érinti

Szerencsére magát a cukorbetegséget nem lehet örökölni, csak a hajlamot lehet tovább adni utódainknak.

Mi a helyzet, ha csak a terhesség alatt állt fenn a cukorbetegség?

Annak ellenére életmódot kell váltani, egészségesen táplálkozni és mozogni.

Nem csak az anya, a gyermekek is veszélyeztetettek. Ha valaki terhesség alatti cukorbetegséggel diagnosztizáltak, a rá következő 6 héten belül hiába múlik el, évente, majd 2-3 évente kontrollra kell járni.

Balról jobbra található: Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke, Dr. Hosszúfalusi Nóra, Prof. Dr. Kempler Péter, Dr. Beneda Attila, család-és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Zettwitz Sándor és Erős Antónia. Balról jobbra található: Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke, Dr. Hosszúfalusi Nóra, Prof. Dr. Kempler Péter, Dr. Beneda Attila, család-és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Zettwitz Sándor és Erős Antónia. Forrás: EgészségKalauz

Erős Antónia megalapította az Egy Csepp Figyelem Alapítványt, hogy ezzel némi segítséget tudjon nyújtani sorstársainak.

Mi a helyzet a cukorbeteg gyermekekkel?

Hogyha cukorbetegséggel küzdő óvodással állunk szemben, akkor már-már diszkriminációba nyúló ellenszenvet lehet felfedezni – az ovónők nem mernek felelősséget vállalni sokszor azért, hogy a kisgyermekbe injektálják az inzulint. A szülőknek kell a ovódában lenni a gyermeknél, várva a folyosón a nem kívánt pillanatra, amikor a gyermeknek szüksége van az inzulinra.

A helyzet nem intézményenként tér el, inkább személyenként: van olyan ovónő, aki vállalja a plusz törődést a gyermekkel, ezzel egy hatalmas terhet levéve az amúgy is stresszes szülőkről.

Cukorbeteg vagyok: hol találok támogató közösséget?

Füzesi Brigitta, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnöke közösen együttműködve létrehozott egy útmutató könyvet, melyben a könnyebb, mindennapi életet szemlélteti lépésről lépésre a cukorbetegek részére, a címe "Lépésről lépésre - tudnivalók a cukorbetegségről". A cukorbetegek, érdeklődők, és szerettek részére november 11-én rendezvényt tartanak a Lurdy-házban.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója azt nyilatkozta, hogy bármilyen élethelyzetben cukorbeteggé válhat bárki. Jól tudja, hiszen ő már régóta él együtt az 1-es típusú diabétesszel. November 12-én a Millenárisban tartanak egy ingyenes családi napot, melyben ingyenes vércukorszint mérés, egyéb szűrések és sztárvendégek lesznek. Ezen kívül a Nemzetközi Diabétesz sétát is megtartják, mely azt a napi fél óra mozgást próbálja prezentálni, amennyi időt legalább mindenkinek mozgással kellene töltenie.

Lehet, hogy cukorbeteg? Mutatjuk, mire figyeljen! Kattintson tovább!

Az egyetlen magyar vércukorszintmérő gyártó vállalat pedig a 77 Elektronika Kft, amely egy olyan vércukorszintmérő gépet fejlesztett ki, mely 700 mérést képest tárolni. Sőt, ezen kívül még a vakoknak és gyengénhallóknak is készítettek olyat, ami hanggal utasít, és összegzi az eredményeket, ezzel egyszerűsítve le a használatát.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához