Ezeket látta már?

65 év felett elegendő a kétévenkénti mellrákszűrés!

2013.02.11. Módosítva: 2015.11.04.

Az évenkénti mellrákszűrés nem hatékonyabb a 65 éven felüli nők esetében, mint a kétévenkénti, ráadásul az évenként szűrt nőknél több a hibás pozitív vizsgálati eredmény - állítja egy amerikai tanulmány.

A Journal of the National Cancer Institute által közölt tanulmány az Egyesült Államok öt mellrákszűrési nyilvántartásában szereplő több mint 140 ezer idősebb nő adatait használta fel.

65 év felett elegendő a kétévenkénti mellrákszűrés!

"A hibás pozitív eredmény is szorongással jár, nem beszélve a további vizsgálatok kellemetlenségeiről" - mutatott rá a tanulmány témájának fontosságára a kutatást vezető Dejana Braithwaite a Kaliforniai Egyetemről.

Az elemzés alapján nyilvánvaló, hogy helyesebb lehet a kétévenkénti szűrés, mint az évenként megismételt - hangsúlyozta Otis Brawley, az Amerikai Rák Társaság (ACS) főorvosa. Ugyanakkor megjegyezte, hogy akadnak más tanulmányok, amelyek viszont az évenkénti szűrést javasolják idősebb nőknek is.

Braithwaite és kollégái hét éven át követték nyomon 66 és 89 év közötti nők vizsgálati eredményeit. Ebben az időszakban 3000 nőnél diagnosztizáltak mellrákot, 138 ezernél viszont nem. A mellrákos nők esetében hasonló arányban diagnosztizáltak előrehaladott állapotú rákot az évenként és a kétévenként szűrtek csoportjában. A megbetegedett nők kétharmadát évente szűrték.

A tanulmány ugyanakkor azt is kimutatta, hogy az évente szűrt nők 47-50 százaléka a vizsgált időszakban hibás pozitív mammográfiai eredményt kapott. A kétévenként szűrtek körében viszont "csak" 26-30 százalékos volt a hibás diagnózis. Braithwaite csoportja szerint az idősebb nők évenkénti szűrése akár közel négymillió hibás pozitív vizsgálati eredményhez is vezethet az Egyesült Államokban. Ezzel kapcsolatban arra is tekintettel kell lenni, hogy az idősebb korosztálynál már az egészségi állapotra is rossz hatással lehet a pozitív eredmény miatt végzett a biopszia vagy egyéb beavatkozás - figyelmeztettek a kutatók.

Az évenkénti szűrés csekély vagy éppenséggel semmilyen előnnyel sem jár, viszont megemeli a hibás diagnózisok előfordulási valószínűségét - foglalták össze a kutatók.

Az ACS mammográfiai irányelvei szerint a negyven éven felüli nőknél évenként kell mellrákszűrést végezni. Az amerikai rákmegelőzéssel foglalkozó munkacsoport (Preventive Services Task Force) ellenben az 50 és 74 év közötti nők számára kétévenkénti vizsgálatot ajánl, a 75 éves és a fölötti korcsoportnál pedig az eredményesség bizonyítékának hiányára hivatkozva nem fogalmaz meg sem ajánlást, sem ellenzést.

Forrás: MTI