Ezeket látta már?

A HPV-oltás jelentős segítség a méhnyakrák ellen

A rákos megbetegedéseket is okozó humán papillomavírus elleni védőoltás nagy mértékben, 56 százalékkal csökkentette a lányok fertőzéseinek számát az Egyesült Államokban.

Az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) felmérése szerint a tizenéves lányok körében 56 százalékkal esett vissza a leggyakoribb nemi úton terjedő vírus, a HPV fertőzéseinek száma. Ez a kórokozó vezethet a nemi szervek szemölcsei, a méhnyakrák és a szájüregi daganatok kialakulásához - olvasható a CDC tanulmányában.

A HPV-oltás jelentős segítség a méhnyakrák ellen

"Felmérésünk megmutatta, milyen jól működik a vakcina. Az eredménynek rá kellene ébresztenie az országot, hogy a következő nemzedék védelmében oltassák be a fiatalokat" - jelentette ki Tom Frieden, a CDC igazgatója.

A kutatás az Országos Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adataira támaszkodva összehasonlította a 14 és 59 év közötti nők HPV-fertőzöttségi arányát az oltás bevezetése előtti és utáni négyéves időszakban.

Amint a vakcina engedélyezését megelőző klinikai vizsgálatok után várni lehetett, az új szer nagy hatékonysággal működik.

"Az eredmény a reméltnél is jobb, és ez olyan tényezőknek is köszönhető, mint a tömeges védettség, esetleg a szexuális szokások változtak meg, amit mi nem mértünk fel. Igen biztatóak a számok, különösen, ha a betegség egészségi és anyagi terheit is tekintetbe vesszük" - magyarázta Lauri Markowitz kutatásvezető.

Az Egyesült Államokban a HPV-oltást 11-12 éves lányoknak és fiúknak ajánlják, hat hónap alatt három alkalommal beadott injekció formájában. A tanulmány szerint azonban a 13-17 év közötti fiataloknak csak egyharmada kapta meg a teljes sorozatot.

Jelenleg 79 millió, többnyire tizen- és huszonéves amerikai hordozza a HPV-t, és évente 14 millióan kapják el a fertőzést, áll a CDC jelentésében.

A HPV évente 19 ezer nőnél okoz rákot az Egyesült Államokban, a leggyakoribb a méhnyak daganata. Nyolcezer férfi esetében vezet rákhoz a vírus, náluk a szájüregi daganat fordul elő legnagyobb számban.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához