Ezeket látta már?

A túl sok folsav növelheti a mellrák esélyét - figyelmeztet a nőgyógyász

folsav, folát, terhesség, várandósvitamin, B9-vitamin, MTHFR génmutáció, rák, mellrák, emlőrák, hasznosulás

Azzal is lehet baj, ha egy igazán jónak hitt tápanyagból túlságosan sokat és nem a megfelelő formában viszünk be. A témáról dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos beszél.

A tápanyagbevitel, pontosabban a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel a test működésének legfontosabb alapköve. Ennek elbillenése olyan problémákat okozhat, amikkel senki nem szeretne szembesülni - ilyen a mellrák is, mely sajnos hazánkban is minden 8. nőt érint élete során legalább egyszer. De azzal is lehet baj, ha egy igazán jónak hitt tápanyagból túlságosan sokat és nem jó formában viszünk be. Ez a folsav és ennek a felhalmozódása sajnos a rák kialakulásában is szerepet játszhat. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mi a jobb: folát vagy folsav ?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan is árthat nekünk a folsav, mindenképpen tisztázni kell, hogy milyen anyagokról is beszélünk. A folsav és a folát ugyanis nem pontosan ugyan azt az anyagot takarja. Mindkettő esetében akkor teszünk róla említést a legtöbbször, amikor a várandósságról van szó. Ez az anyag ugyanis a velőcsőzáródási rendellenesség elkerülésében játszik kiemelkedő szerepet. Igen, mind a kettő. A különbség köztük az, hogy a folát egy biológiailag aktív anyag, melyet a szervezet sokkal jobban képes hasznosítani, míg a folsav szervetlen forma, így hasznosítása csak átalakításuk útján lehetséges.

Azzal is számolni kell a folsav esetében, hogy azok az emberek, akik MTHFR génmutációval élnek a folsavat nem képesek hasznosítani, csak a folátot, vagyis számukra a folsav bevitele nem ajánlott. Sok olyan vitamin létezik a piacon, mely tartalmazza a folsavat, ám sokkal kevesebb olyan van, mely folát formában tartalmazza a B9-vitamint.

Trombózis: így lesz genetikai átok - olvasson tovább!

A hasznosulás kulcskérdés, hiszen a folsav számos ponton beleszól a szervezet működésébe. A jelenleg legtökéletesebb hasznosulás az úgynevezett Qatrefolic, vagyis negyedik generációs folsavból valósulhat meg.

Ebben az esetben lehet gond a folsav

A bevitt folsav egy része akkor sem képes hasznosulni, ha a szervezet nem rendelkezik az MTHFR génmutációval, vagyis képes hasznosítani a szervetlen formát is. Mivel átalakításokra van szükség, és ez energiaigényes, a szervezet a bevitt szervetlen formát részben nem használja fel. Ez pedig felhalmozódhat a vérben.

Folsav: ez a különbség szintetikus és természetes forma között - kattintson!

A halmozódás pedig rendszerint gondot okoz, legyen szó bármilyen anyagról. A folsav esetében bár egy egekig magasztalt anyagról van szó, a felhalmozódása sajnos a rák, többek közt a világ egyik legelterjedtebb ráktípusa, a mellrák kialakulásában is jelentős szerepet játszhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához