Ezeket látta már?

Alapítvány a daganatos betegek ellátására

2012.12.23. Módosítva: 2015.11.04.

Alapítványt hoztak létre Debrecenben a daganatos betegek ellátására. A végstádiumban lévő daganatos betegek ellátásának javítására hozott létre alapítványt a debreceni orvosszakma, a református egyház és helyi civil szervezetek.

Parragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DE OEC) elnöke pénteken sajtótájékoztatón elmondta: a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők után a daganatos ellátottak vannak a legtöbben a régióban.

Alapítvány a daganatos betegek ellátására

A centrum által ellátott területen évente mintegy 3500 új megbetegedés történik, és több mint 4000-en halnak meg daganatos betegség miatt. Az alapítvány célja, hogy összefogja a betegellátást biztosító centrumot az önkéntes civilekkel és a szintén kiterjedt szociális hálózattal rendelkező református egyházzal.

Parragh György a célokról szólva megjegyezte, hogy a végstádiumú betegek ellátásán túl a hozzátartozók felkészítésére, képzésére is hangsúlyt fektetnek, támogatni kívánják az önsegélyezést, az onkológiai kutatásokat és betegklubokat is szerveznek.

Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke közölte, hogy a most létrehozott Nárcisz a palliatív és hospice ellátásért alapítvány százezer forintos első bevétele általános iskolások által készített karácsonyi díszek jótékony célú eladásából származott. Elmondta, Debrecenben a hospice ellátást már az egyik középiskolában is oktatják leendő nővéreknek, de a DE OEC hallgatói is felvehetik kurzusként.

Bölcskei Gusztáv református püspök szerint a szorosabb együttműködéssel jó és tartós megoldás alapjait fektetik le a betegek segítésében.

Forrás: MTI