Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Alkohol és rák: ilyen daganatokat okozhat az alkohol

alkohol rá alkoholfogyasztás dagnataos betegség

A dohányzás egyértelmű rákkeltő hatásaival szemben az alkohol daganatkeltő hatásaival kevesebben vannak tisztában.

Nem csupán a nagyivók, hanem az alkalmi alkoholfogyasztók is magasabb kockázatnak vannak kitéve, mint azok, akik egyáltalán nem isznak.

Az alkoholfogyasztást is összefüggésbe hozták már a különböző szájüregi daganatok, a májdaganat, az emlődaganat és a vastagbéldaganat kialakulásának fokozott kockázatával. Az alkoholfogyasztás mérséklése az adott személy veleszületett genetikájával szemben egy olyan, könnyen változtatható életmódbeli tényező, amely jelentősen csökkentheti a daganatkialakulás kockázatát. Ezért fontos – főleg a fiatalok – figyelmének felhívása arra, hogy az alkalmi alkoholfogyasztás is növeli a daganatkialakulás kockázatát!

A túlzott alkoholfogyasztás emellett számos más betegség okozója is lehet: pl. alkoholbetegség, memóriazavarok, szív- és érrendszeri problémák, gyomor-bélrendszeri betegségek, férfiaknál potenciazavarok, nők esetén a gyermek veleszületett fejlődési rendellenessége, pszichológiai-és pszichiátriai problémák.

Milyen daganatokat okozhat az alkohol?

Az alkoholfogyasztás és a daganatok kialakulásának fokozott kockázata közötti kapcsolatot számos kutatás vizsgálta már szerte a világon, és egyes tanulmányok a daganatok mintegy 6%-nak kialakulásában felelőssé teszik az alkoholfogyasztást.

A kockázatot természetesen nehéz felmérni, hiszen a genetikán kívül számos életmódbeli tényező is hozzájárul a daganatok kialakuláshoz (pl. mozgásszegény életmód, dohányzás, egészségtelen táplálkozás, UV-sugárzás stb.). Nagyon ritka, hogy egy tökéletesen egészséges életmódú ember esetén csupán az alkoholfogyasztás miatt alakul ki daganatos betegség.

Az alkoholfogyasztás az alábbi daganatok kockázatát növeli:

Hogyan okoz az alkohol daganatot?

A szeszes italok elsősorban azokra a szövetekre fejtenek ki rákkeltő hatást, melyekkel közvetlenül érintkeznek – ezért magasabb a kockázata pl. a szájüregi daganatoknak. Az alkohol lebontása, anyagcseréje, feldolgozása a májban történik, így ez is közvetlen érintkezésben van az alkohollal, ezért a mértéktelen fogyasztás nagyon súlyosan károsíthatja. De pontosan milyen mechanizmussal járul hozzá az alkohol a daganatképződéshez?

Az alkohol direkt módon is fokozza a daganatos betegségek kockázatát

  • Sejtkárosító hatás: alkoholfogyasztáskor az alkohol a szervezetben acetaldehiddé és reaktív oxigéngyökökké alakul át. Ezek az anyagok a sejteken belül különböző fontos fehérjékhez és más molekulákhoz kapcsolódva a sejtek működését vagy – ami még rosszabb – az örökítőanyagát károsítják. A DNS-károsodással bekövetkező mutációk közvetlenül felelősek lehetnek a daganatok kialakulásáért. Emellett ez a két anyag felelős a másnaposság érzéséért is.
  • Hormonváltozások előidézése: az alkoholfogyasztás több hormon szintjét is megváltoztatja a szervezetben, pl. emeli az ösztrogént és az inzulint. Ezek a hormonok a szervezetünk kémiai hírvivőiként működnek. Növekedési hormonnak is nevezik őket, tehát arra sarkallják a sejteket, hogy osztódjanak. Ez pedig növeli a daganatok kialakulásának kockázatát.
  • A szájüreg és a torok sejtjeinek irritálása: az alkohol irritálja a szájüreget, a garatot, a nyelőcsövet, így a káros anyagok (mint pl. a cigarettafüstben vagy a táplálékban lévő különböző káros anyagok) könnyebben bejutnak a sejtekbe és károsodást okozhatnak. 

Rendszeres és alkalmi ivók

A daganat kialakulásának kockázatában a fogyasztási mintázat nem számít, csupán a mennyiség: minél több alkohol kerül a szervezetbe, annál magasabb a kockázat. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy ezt a mennyiséget péntek esténként fogyasztja el valaki, vagy minden este megiszik egy pohár bort.

Nincs egészséges mennyisége az alkoholfogyasztásnak. A daganatkockázatot már a minimális alkoholfogyasztás is fokozza.

Figyelem! A károsító hatást maga az alkohol fejti ki. Az, hogy ez milyen formában (sör, bor, édes ízű koktél stb.) kerül a szervezetbe, teljesen mindegy. Az alkoholfogyasztás minden formában hasonló kockázattal jár.

Az alkoholfogyasztás és dohányzás együttes hatása

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás gyakran egyidejű cselekvés, különösen a rekreációs célból alkoholt fogyasztó fiatalok esetén. Együttes fogyasztásukkal azonban szinergista (egymást fokozó) módon megnő a káros hatásuk, ami a daganatkialakulás kockázatát is fokozza.

Az egyidejű alkoholfogyasztás és dohányzás az alábbiak miatt károsabb, mint a külön-külön történő fogyasztásuk:

  • az alkohol irritálja a szájüreg sejtjeit, így a cigarettafüstben található káros anyagok könnyebben jutnak át a sejtek membránján, majd a véráramba;
  • az alkoholfogyasztás befolyásolja a különböző káros anyagok lebomlását a szervezetben, így toxicitásuk változhat.

Az alkoholfogyasztás csökkentése és a dohányzás mellőzése jelentősen csökkenti számos betegség – köztük a daganatok kialakulásának kockázatát!

Az alkoholfogyasztásról való leszokáshoz nem szégyen segítséget kérni! Az alkoholizmus súlyos betegség, ezért az idejében kapott szakszerű segítség szó szerint életmentő lehet.

Anonim Alkoholisták

Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájüregi tumor: 4 tünet, ami rosszindulatú daganatra utalhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alkohol

Forrás: NNK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához