Ezeket látta már?

Állandó hasmenés gyötörte a férfit, később kiderült áttétes vastagbélrákja volt

hasmenés, vastagbélrák, daganat, hasmenés

A 42 éves férfi az utolsó pillanatban került orvoshoz.

A 42 éves Tom McKenna 2020 nyarán vette észre először, hogy gyakrabban jár a mosdóba. Állandóan hasmenése volt. A székletén és a vécépapíron véres váladéknyomokat is látott. Ezen kívül folyamatosan fáradtnak, erőtlennek érezte magát, amit annak tudott be, hogy túl sokat dolgozott, és nem aludt eleget. De összességében jól érezte magát.

Végül a szűnni nem akaró hasmenés miatt elment orvoshoz. Az orvos elvégezte a kolonoszkópiát, és Tomnál még aznap diagnosztizálták a vastagbélrákot. A további vizsgálatok során megállapították, hogy a daganat átterjedt a májára, ami azt jelentette, hogy 4. stádiumú rákja volt.

Vastagbélrák: egyre több az 50 évnél fiatalabb beteg

A magas jövedelmű országokban az 50 évnél fiatalabbak körében a vastagbélrák diagnosztizálásának aránya folyamatosan nőtt nyolcvanas évek óta, és jelenleg az összes új diagnózis 10%-át teszi ki. A vastagbélrák kialakulásához vélhetően számos tényező járulhat hozzá, többek között a vörös húsokban gazdag étrend, amely bélgyulladást okozhat. Az, hogy egy daganatos beteg milyen kezelésben részesül általában attól függ, hogy a rák milyen mértékben terjedt el. A terápia magában foglalhat kemoterápiát, sugárterápiát és műtétet.

Tomnak két olyan műtétje volt, amelyek során eltávolították a mája 60%-át. Egy másik operáció keretében pedig kivették az epehólyagját és a vastagbelének felét. A férfi elmondta, hogy a műtéti hegek körül még mindig fáj a hasa. Kerüli a zsíros ételeket és az alkoholt, mert azok nagyon gyorsan átmennek rajta. Emellett növelte a rostok mennyiségét az étrendjében. Tom szervezetében már csaknem egy éve nem mutattak ki rákot. Májusban lesz a következő vizsgálat, majd a következő 5 évben félévente jár majd kontrollra.

Fontos a korai diagnózis

Az Amerikai Rákellenes Társaság becslése szerint 2023-ban 106 970 embernél diagnosztizálnak majd vastagbélrákot az Egyesült Államokban. Annak a valószínűsége, hogy valaki a vastagbélrák diagnózisa után több mint öt évig fog élni a vastagbélrák nélküliekhez képest, jellemzően attól függ, hogy a daganat milyen mértékben terjedt szét.

"A vastagbélrák sokáig nagyon feltűnésmentes lehet, ezért mindenkit arra biztatnék, akinek bármilyen problémája vagy kétsége van, hogy vizsgáltassa ki magát, mielőtt túl késő lenne" - tette hozzá Tom.

Ezeket olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: insider