Aranyér vagy végbélrák: tünetek, amikből megkülönböztetheti a kettőt

#aranyér #daganat #rák #aranyér tünetei
2021.09.04.
Aranyér vagy végbélrák: tünetek, amikből megkülönböztetheti a kettőt

A végbéltájéki fájdalom, a kitapintható duzzanat vagy a vécépapíron megjelenő vér - sokan azonnal daganatos betegségre gondolnak a tüneteknél, pedig az aranyér jóval gyakoribb probléma.

A végbéltájéki panaszok közül az aranyér a leggyakoribb, és bár hasonló tünetekkel járhat, mint a végbél- és végbélnyílás-daganat, valójában két, rendkívül különböző betegségről van szó.

Aranyér és végbél tünetei - ezek a különbségek

Nagyon leegyszerűsítve, az aranyér tulajdonképpen a végbélnél található véna tágulata, a végbélrák pedig a végbélben vagy a végbélnyílásnál kialakuló kóros sejtburjánzás, mely a végbelet, végbélnyílást borító sejtekből eredeztethető.

A két betegségre egyaránt jellemző tünetek lehetnek:

  • a végbélből távozó vér – ez jelenthet néhány pöttyöt a vécépapíron vagy a vécékagylóban, de székletben is észrevehető lehet; színe arra utalhat, az emésztőrendszer mely traktusából származik (az élénkpiros vér az alsóbb részből, a sötétebb a felsőből, akár a vékonybélből)
  • végbélviszketés
  • a végbélből távozó váladék
  • a végbélnyílásnál kitapintható dudor, duzzanat

Más tünetek megléte azonban sokkal jellemzőbb a daganatos betegségekre, illetve az aranyérre.

Vastagbél-, végbél- vagy anális daganat esetén figyelmeztető tünet lehet:

  • a székletürítési szokások megváltozása, gyakori hasmenés vagy székrekedés (ezek a változások néhány napnál tovább is megmaradnak)
  • a szokatlanul vékony, ceruza- vagy szalagszerű széklet
  • az állandó, krónikus hasi fájdalom és diszkomfortérzet, puffadás, görcsök, fokozott gázképződés
  • akaratlan fogyás, a testsúly megmagyarázhatatlan csökkenése
  • a belek állandó telítettségérzése, állandó székelési inger, mintha nem tudnánk rendesen kiüríteni a beleket (ún. tenesmus)
  • fáradékonyság, gyengeség

Ezek a tünetek aranyér esetén nem tapasztalhatóak.

A daganatos betegségek nagyon ritkán járnak együtt a végbélnyílás fájdalmával vagy fájdalmas székletürítéssel, az aranyér ezzel szemben gyakran okoz végbéltájéki fájdalmakat.

Természetesen, a pontos diagnózishoz minden esetben szakorvosi vizsgálat szükséges. Ha kellemetlen tüneteket fedezünk fel magunkon, a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz! Az aranyér általában nagyon jól kezelhető, és az időben felfedezett daganatos betegség esetében is jó esély van a gyógyulásra!

Okozhat-e daganatot az aranyér?

Az aranyér kellemetlen betegség, de a legtöbb embernél nem okoz súlyosabb panaszokat. Szerencsére attól nem kell tartani, hogy az aranyér daganattá „változhat”, az aranyér megléte nem növeli a daganatos betegség kialakulásának a rizikóját.

Olvasson tovább! Ezek a végbéltáji fájdalom oka

Bizonyos tényezők azonban egyaránt növelhetik az aranyér és a daganatos betegségek kialakulásának a veszélyét. Ezek közül kiemelkedik a túlsúly. Az aranyér rizikója a mozgásszegény életmóddal, az egészségtelen étrenddel és a gyakori székrekedéssel függ össze; a bélrendszeri és anális daganatos esetén a genetika mellett a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az életkor is kockázatnövelő tényező.

Forrás: EgészségKalauz