Ezeket látta már?

Az UV fény segít a rák elleni védekezésben

2009.09.25. Módosítva: 2015.11.04.

Ha rendszeresen éri az embert kisebb mértékű UV sugárzás, ez segíti az emberi szervezetet mind az emlő-, a prosztata és a kolorektális rák (vastag- és végbélrák), mind a non Hodgkin limfóma (a kétféle nyirokcsomórák egyike) elleni védekezésben.

Erre a következtetésre jutott egy Han van der Rhee által vezetett, a "Hagaziekenhuis" hágai klinikai csoport kórházaiban dolgozó, valamint a Rotterdami Egyetemen tanító tudósokból álló holland tudóscsoport egy tanulmányban, amely a "European Journal of Cancer Prevention" című szaklapban jelent meg. A cikkben van der Rhee és kollégái arra is rámutatnak, hogy a nagyközönség ismeretei a napfény hatásairól jóval elmaradnak a szakemberek birtokában lévő jelenlegi információktól. "

A holland tudósok által készített tanulmány is azt bizonyítja, hogy az UV fény pozitív hatást gyakorol az emberek egészségére. A túlzott napozással kapcsolatos esetleges kockázatokat a nagyközönség jól ismeri, a mérsékletes szabadtéri napozás vagy szoláriumhasználat során az embereket érő UV sugárzás egészségmegőrzéssel kapcsolatos pozitív hatásainak azonban a nagyközönséget célzó tájékoztatók nem szentelnek túl nagy figyelmet." - magyarázza Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) szóvivője.

A tanulmány készítése során a holland kutatócsoport szisztematikusan áttekintette és értékelte az UV sugárzás és a rák különböző fajtái közti kapcsolatra vonatkozó, jelenleg rendelkezésre álló tudományos eredményeket.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhelyű non profit szervezet. Céljuk a kisebb mértékű UV sugárzás emberi egészségre gyakorolt hatásaira vonatkozó legújabb orvosi és tudományos eredmények közvetítése a nagyközönség felé.

Forrás: MTI