Ezeket látta már?

Azt mondták, hogy maximum 9 hónapja van hátra a tüdőrákos anyukának, most nem mutatható ki a daganat a testében

tüdőrák, daganat, rák, tumor

A 2 gyerekes anyuka azt hitte azért fullad ki, mert tüdőgyulladása van. Nem sokkal később kiderült, tüdőrákja van.

Évente több mint 235 000 amerikait diagnosztizálnak tüdőrákkal, ami a harmadik leggyakoribb ráktípus az Egyesült Államokban. Bár sokan a tüdőrákot a dohányzással hozzák összefüggésbe, az igazság az, hogy a tüdőrák bárkit érinthet. Jó példa rá, Amanda Nerstad, a 44 éves kétgyermekes anya, aki a gyógyíthatatlan tüdőrák egy ritka formájával él.

"Körülbelül öt évvel ezelőtt, 39 éves koromban kocogni voltam, aminek a végére teljesen kifulladtam. Azt hittem, tüdőgyulladásom van. A családommal akkor költöztünk Chicagóból Knoxville-be, Tennessee-be, így még nem volt orvosom. Elmentem egy klinikára, ahol a röntgen kimutatta, hogy gyakorlatilag a tüdőm összeomlott. Az ottani orvos azt javasolta, azonnal menjek a sürgősségire. A kórházban számos vizsgálaton estem át, majd lecsapolták a tüdőmet. Ezután mondta az orvos, hogy sajnálja, de 4. stádiumú tüdőrákom van. Ez teljes sokk volt. Fogalmam sem volt róla, hogy tüdőrákom lehet. Elfoglalt anya és feleség voltam. Soha nem dohányoztam, és a családomban sem volt rákos megbetegedés" - emlékezett vissza a 2 gyermekes édesanya.

Amanda szervezetében a rák már átterjedt a tüdőre, a környező mellkasi nyirokcsomókra, de még a hátán és a gyomrában is találtak áttéteket.

"A sebész azt mondta, hogy valószínűleg az életemből 2 hét és 9 hónap közötti idő van hátra. Én közben csak a két kislányomra tudtam gondolni. Annyira aggódtam értük. Akkor még csak 4 és 7 évesek voltak. " - mondta az anyuka, akinél a diagnózis után genomikai vizsgálatot végeztek.

A genomikai vizsgálat több száz genetikai mutációt vizsgál a daganatokban, amelyek befolyásolják a rákos elváltozások növekedését, terjedését vagy a terápiára való reagálását. A kimutatott mutációktól függően a betegek jogosultak lehetnek célzott terápiákra, amelyek hatékonyabbak és könnyebben tolerálhatók, mint a hagyományos kemoterápia.

"Az a két hét, amíg az eredményeimre vártam, volt életem leghosszabb két hete. Megérte, mert az eredmények szerint ALK-pozitív tüdőrákom volt. Ez a tüdőrák egy ritka formája, amely a tüdőrákos esetek mindössze 4%-át teszi ki. Az ALK-pozitív rákot az ALK-gén genetikai mutációja okozza. Senki sem tudja, miért fordul elő. Szerencsére azonban létezik rá kezelés. Azóta naponta kétszer szedem a célzott terápiás tablettákat. Most, öt évvel később, az orvosok szerint teljes anyagcsere-válaszom van, ami azt jelenti, hogy a rák már nem mutatható ki a felvételeken. Ez nem azonos a remisszióval, mivel ha abbahagynám a tabletták szedését, a rák visszatérne. Azonban nem is lehetnék hálásabb. Ezek a tabletták azt jelentik, hogy továbbra is élek, és együtt lehetek a családommal" -tette hozza Amanda.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: health