Ezeket látta már?

Bodrogi Gyula és Garas Dezső a betegségről

Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban... Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2010. nyári kiadása. A kiemelt témák: daganatműtét utáni helyreállító operációk, rákos gyerekek az onkológiákon, hematológiai daganatok, orvos-beteg kommunikáció, ápolási körkép, házi és kórházi praktikák a kemoterápia elviselhetőbbé tételére, valamint interjú Bodrogi Gyulával és Garas Dezsővel prosztataszűrésről, egészségőrzésről, egészségügyről. A rákbetegek 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja 15 ezer példányban jut el a kórházakba és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

Tájékozódásra biztatják a rákbetegeket a Rákgyógyítás magazinnak (www.rakgyogyitas.hu) nyilatkozó sebészek, akik az onkoplasztikai szemléletet képviselve a daganateltávolításon túl helyreállító műtéteket is végeznek, hogy a rák minél halványabb nyomot hagyjon maga után. A lapban betegek is beszélnek saját operációikról, hogy miért vállalták vagy miért nem a rekonstrukciós műtétet.

Bodrogi Gyula és Garas Dezső a betegségről

Ugyancsak egy páciens vall arról, miként küzdött meg a limfómával, hogyan lett egy "halni készülő" betegből a kezelések hatására immár nyolc éve életvidám "túlélő."

Elismert hematológus professzor nyilatkozik a limfómák, leukémiák gyógyítási esélyeiről, aminek kiemelt aktualitást ad a lap most induló gyermekonkológiai sorozata is, amelyben arról számolnak be, miként néznek szembe a rákkal a gyerekek. A mottó: "az orvosok nem éveket, életet akarnak adni."

Sok feszültséget okozó problémát feszeget a lap akkor, amikor az orvos-beteg kommunikációval foglalkozik, s onkológusokat is megszólaltatva abban próbál tanácsot adni, miként készülhetnek fel a betegek arra, hogy a vizit, konzultáció vagy vizsgálatok alkalmával választ kaphassanak feszítő kérdéseikre. A lap ápolási sorozatának első cikkében pedig a főnővérek számolnak be kemoterápiás tapasztalataikról, s arról, milyen kórházi és otthoni módszerek segíthetnek a mellékhatások csökkentésében.

A magazin ír a fővárosi Tűzmadár Házról is, ahol lakhelytől és kezelési helytől függetlenül az egész országból várják a rákbetegeket és hozzátartozóikat ingyenes pszichológiai tréningekre, gyógytornára, diétás tanácsadásra vagy épp közösségi programokra, színjátszó csoportba.

A Rákgyógyításnak Bangó Margit, Csákányi Eszter, Halász Judit, Nagy Bandó András, Vágó István és Zoltán Erika után ez alkalommal Bodrogi Gyula és Garas Dezső nyilatkozik egészségről és betegségről. A Nemzet Színészei mindketten szerepet vállaltak abban, hogy minél több férfit mozgósítsanak prosztatarák-szűrésre.

Forrás: Rákgyógyítás