Ezeket látta már?

Mik a bőrlimfóma jelei? Ilyen tünetekből veheti észre

bőr limfóma, limfóma, cutan lymphoma, nyirokcsomó

A limfóma egy igen gyakori hematológiai daganat, melynek több típusa is létezik, amik más-más prognózissal bírnak.

Az egyik típusa a bőr limfóma (cutan lymphoma). Hogy mit érdemes tudni az állapotról, azt dr. Kárpáti Ágnestől, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától kérdeztük meg.

Mi is az a bőrlimfóma?

A limfóma egy olyan rosszindualtú hematológiai megbetegedés, amely a limfocitákból indul ki. A limfociták főleg a nyirokcsomókban, de más szervekben, így a bőrben is fellelhetők. Amennyiben a bőr érintett, úgy azt bőr limfómának, cutan limfómának nevezik, és a non-Hodgkin limfómák közé sorolandó. Az állapot általában a bőr T-sejtes limfómáját takarja (CTCL), vagyis ekkor a T-limfocitáknál lép fel a probléma. Ekkor a T-sejtekben olyan rendellenességek alakulnak ki, amelyek megtámadják a bőrt.

Létezik még a bőr B-sejtes limfómája is, ám az jóval ritkább

Érdemes tudni, hogy minkét fő csoportnak vannak még további típusai is- ezt a vizsgálatok alkalmával fontos tisztázni, hiszen a betegség pontos diagnózisa szükséges a legoptimálisabb kezelés megválasztásához.

A bőrlimfómának van primer és secunder változata is, attól függően, hogy a limfóma elsődlegesen a bőrből indult ki,vagy a nem bőrből kiinduló limfóma, ami a bőrt is érinti.

Könnyű összekeverni bizonyos bőrbetegségekkel

A diagnózis felállításában nagy szerepe van bőrgyógyásznak, hematológusnak, valamint patológusnak is. Első körben fizikális vizsgálatra van szükség, majd indokolt a nyirokcsomók érintettségének meghatározása is.

Ezen kívül szükség van még vérvételre, bőrbiopsziára, immunhisztokémiai vizsgálatra, a véráramlás citometriai vizsgálatára, valamint PET CT/MRI-re is, az állapot stádiumának meghatározására, valamint a primer/secunder forma elkülönítésére. Amennyiben nyirokcsomó megnagyobbodás is jelen van, vékonytű biopsziával onnan is szükséges mintát nyerni- mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

A kezelés legtöbbször kombinált

A terápia megválasztásához elengedhetetlen a limfóma pontos diagnózisa, stádiumának meghatározása. A kezelés legtöbbször kombinált, mely a következőket foglalhatja magában:

  • Krémek, kenőcsök (szteroidos) 
  • UV 
  • Fényterápia 
  • Gyógyszeres kezelés 
  • Sugár/kemoterápia 
  • Csontvelő átültetés 
  • Biológiai terápia 

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók: ezeknél a jeleknél gyanakodjon nyirokrákra

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Duzzadt nyirokcsomók: daganat tünete lehet, ha fájdalmat is érez mellé

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#nyirokrák

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához