Ezeket látta már?

6 fontos dolog, amire daganatos betegként figyelni kell nyáron

daganat rák, nyár, hőség

Nem mindegy, milyen strandra mennek, a szúnyogcsípésekre is érzékenyebben reagálhatnak, és a melegben hamarabb kiszáradhatnak, mint egy egészséges szervezet.

Habár a nyári jó idő a legtöbb embert felvillanyozza, rengeteg veszélyt rejthet a daganatos betegségekkel küzdők számára. A sok napsütés, a hosszú világos nappalok és a meleg idő pozitívan befolyásolhatja a betegségekkel küzdők hangulatát és hozzáállásukat, így segítve gyógyulási folyamataikat, azonban rendkívül fontos, hogy a pozitív hangulat mellett, fokozottan figyeljenek egészségük megőrzésére és a jó idő kínálta lehetőségek esetleges negatív hatásaira. Az emlőrák elleni küzdelem elhivatott harcosaként ismert szépségmárka, az AVON és az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke, dr. Drajkó Veronika onkológus összegyűjtötte nekünk, mire kell figyelniük a daganatos megbetegedéssel küzdőknek az önfeledt nyári időszakban.

1. A napozás még ártalmasabb lehet!

A hosszú idejű szabadban tartózkodás, a mértéktelen és felelőtlen napozás súlyos és akár hosszútávú problémákat is okozhat mindenki számára, hiszen az erős UV sugárzás hatására, bőrünk könnyen leéghet, nem kívánt maradandó szeplőfoltok, gyulladások alakulhatnak ki felszínén. A daganatos betegséggel küzdők legyengült immunrendszere kevésbé tudja felvenni a harcot a napsugárzás ellen, így a káros hatások még gyorsabban és erőteljesebben jelentkezhetnek, mitöbb a sugár- és kemoterápia is fokozhatja bőrük fényérzékenységét. A szakértő ezért hangsúlyozza, hogy a betegek a műtét után, a sebgyógyulás idején, illetve a kezeléseket követően minimum három hónapig kerüljék a nyílt napon való tartózkodást és a későbbiekben is fokozottan védjék bőrüket. Minden esetben 50 faktoros fényvédőt használjanak és ruháikkal is védjék bőrüket.

A gyógyultnak nyilvánított érintettekre pedig a mindenkire vonatkozó figyelmeztetések érvényesek. Szabadban tartózkodás esetén minden esetben védjék bőrüket legalább 30 faktoros fényvédővel, amelyet vigyenek fel bőségesen, már 30 perccel napozás előtt, majd ismételjék meg a felvitelt 1,5-2 óránként a maximális hatásért, valamint 11 és 16 óra között lehetőleg egyáltalán ne tartózkodjanak a napon, hiszen ilyenkor a legmagasabb az UV-sugárzás. Amennyiben a betegek sugárkezelt bőrfelülete mégis leégne, azonnal forduljanak orvoshoz! Célzott antibiotikumos, gyulladáscsökkentő krémek használatával elkerülhető a kisebesedés, felülfertőzés és gyulladásos tünetek kialakulása.

2. Nem mindegy, hogy milyen strandra mennek!

A nyár beköszöntével a legtöbben alig várják, hogy víz közelébe kerülhessenek. A strandolás a daganatos betegek számára is megengedett mi több, az úszás és a vízben való mozgás a rehabilitáció fontos részét képezi, azonban ezen tevékenységek közben is fontos néhány tényezőt figyelembe venni. Vízminőség szempontjából a szakértő inkább az élő vizeket javasolja, azonban minden esetben a víz tisztasága a döntő. A medencékben általában nagyobb a fertőzés kockázata, habár napjainkban a vízforgatók és vegyszerek kellő tisztaságot biztosítanak, azonban irritálhatják a kezelések hatására elvékonyodott, gyengült védekezőképességű bőrfelületeket. A betegek számára a 20-25 fokos vizek a legideálisabbak, a 30-40 fokos termálvizek pedig szigorúan kerülendők - emeli ki az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

3. A hőség nagy ellenség!

A tikkasztó hőség minden emberre rossz hatással van, hiszen a nagy meleg következtében, az egész szervezetben kitágult erek a megszokottnál alacsonyabb vérnyomást eredményeznek. A magas hőmérséklet a kezelések alatt álló rákos betegek számára még veszélyesebb lehet ugyanis, a kezelések során kapott gyógyszerek önmagukban is vérnyomás-ingadozást okozhatnak, emiatt gyorsabban jelentkezhetnek ájulásos, napszúrásos tünetek, rosszullétek.

Ezen tünetek kivédésére a folyadékpótlás lehet az elsődleges megoldás, illetve a hőség elleni védekezés, sötétítés, éjszakai szellőztetés és a levegő mozgatása ventilátorok segítségével. A szakértő nem javasolja a légkondicionálók használatát, mert az túl nagy hőmérsékletkülönbséget okozhat a kinti időjáráshoz képest, így könnyen megfázáshoz vezethet.

4. Elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel és vitaminpótlás!

A megfelelő folyadékbevitel nem csak a nagy hőség miatt elengedhetetlen a kezelés alatt álló daganatos betegeknek. A kezelések mellékhatásaként jelentkező gyomorpanaszok, hasmenés és hányás nagyon megterheli szervezetüket, könnyen dehidratáltságot okozhat, akár kiszáradáshoz is vezethet, amely kockázatot a meleg időjárás tovább fokoz. A dehidratáltságot jelző enyhébb tünetek, a lábgörcsök, a szédülés, vagy a súlyosabb következmények elkerülésére ajánlott, hogy a betegeknél mindig legyen folyadék, ásványvíz, vagy izotóniás ital, amellyel az elvesztett ásványianyagokat is pótolni tudják.

A nyár előnye azonban, hogy friss gyümölcsök és zöldségek formájában számtalan lehetőséget biztosít a betegek szervezete számára szükséges vitaminok megszerzésére. A szakértő vitaminpótlás szempontjából elsősorban a termények nyers, hőkezelés nélküli fogyasztását ajánlja, hiszen így nem tudnak lebomlani a bennük rejlő értékes vegyületek, vitaminok. A többek között párolva fogyasztható brokkoli[1], és a nyersen fogyasztható bogyós gyümölcsök például igazoltan daganatellenes vegyületeket tartalmaznak.[2]

5. A testmozgás segíti a gyógyulást, de kockázatos is lehet!

A jó idő számtalan sportolási lehetőséget is kínál, amely jó hatással lehet a gyógyulási folyamatokra. A rendszeres mozgás ugyanis fontos szerepet játszik a betegek hatékony gyógyulásában, a kezelés esetleges mellékhatásainak enyhítésében és a betegség súlyosbodásában, vagy kiújulási valószínűségének csökkentésében. A kutatások alátámasztják, hogy jobb esélyük van a gyógyulásra, valamint a hosszabb távú, állapotromlástól mentes túlélésre azoknak a betegeknek, akik a mindennapok során rendszeresen és intenzíven mozognak, hiszen a mozgás erősíti az immunrendszert, növeli a gének aktivitását és csökkenti az inzulinszintet, ami a vérben keringő rákos sejtek egyik növekedési faktora.[3]

A testmozgás javítja az erőnlétet, lassítja az izmok –a betegség miatt fokozódó – gyengülését, csökkenti a fáradtságérzetet és javítja a szervezet oxigénszintjét. Operáció után a mozgás mérsékli a trombózis kockázatát. Onkológiai kezelések idején a mozgás és a megőrzött erőnlét enyhítheti a mellékhatások egy részét is, mérsékelheti a hányingert, javíthatja az étvágyat. Azonban nagyon fontos konzultálni a kezelőorvossal, hiszen a betegség bizonyos fázisaiban, ha a tumor még a beteg testében van, az intenzív mozgás akár negatív hatásokkal is bírhat.

6. Egy szúnyogcsípés is veszélyes lehet!

A nyári időszak a bogarak és rovarok tekintetében is nagyobb veszélyeket rejthet a daganatos betegek számára, ugyanis a kemoterápiás kezelésen átesett betegek szervezetének érzékenysége megváltozhat. Egy esetleges szúnyog-, darázs-, méh-, vagy pókcsípés gyorsabb és hevesebb reakciókat válthat ki, amelyek sok esetben gyógyszeres kezelés alkalmazását is indokolhatják az anafilaxiás reakció megelőzésére, enyhítésére. A testre fújható rovarriasztók azonban nem biztos, hogy a legjobb megoldásnak bizonyulnak a betegek számára, hiszen azok irritálhatják az érzékeny bőrt, akár fájdalmas kiütésekhez is vezethetnek, ezért a szakértő inkább párologtatós rovarirtók használatát javasolja.

A komoly betegséggel küzdőknek érdemes a lehetőségeikhez mérten legjobban kihasználniuk a nyári időszakot, hiszen sok energiát és jókedvet meríthetnek a napsütésből és a megannyi programlehetőségből, így támogatva testi és lelki egyensúlyukat és gyógyulási folyamataikat. Azonban fontos, hogy a legfelszabadultabb pillanatokban is legyenek körültekintők és óvatosak!

Az AVON Önfigyelem napja weboldalán minden hasznos információt megtalálhatunk a mellrákkal kapcsolatban.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rákra utaló jelek a leleten: mik azok a tumormarkerek?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

petefészekrák

Felhasznált források:

https://www.mellrakinfo.hu/nyari-tudnivalok-rakbetegeknek/

https://rakgyogyitas.hu/milyen-hatassal-lehet-a-fizikai-aktivitas-az-emlodaganaton-atment-betegekre/

http://mellrakforum.hu/sportolas/

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7802872/

[2]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21130297/

[3]https://rakgyogyitas.hu/milyen-hatassal-lehet-a-fizikai-aktivitas-az-emlodaganaton-atment-betegekre/

Forrás: AVON
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához