Ezeket látta már?

Egy vérvizsgálat mentett meg a ráktól – a fiatal nőnek ez tűnt fel az átlagos tünetek között

leukémia, daganatos betegség, rák, rákbetegség, vérvizsgálat

Egyszerű tünetei voltak, így nem gyanakodott. "Végül egy vérvizsgálat megmentette az életemet" - mondta a fiatal nő, aki szeretné, ha a történetéből mások is tanulnának.

A 24 éves Nellánál 18 hónappal ezelőtt diagnosztizálták a leukémiát, miután gyakran elfáradt, kifulladt egy egyszerű séta alatt is. Némi légszomjat ugyan tapasztalt, de ezt a covid fertőzés utáni poszt covid-ra fogta - mondta el Nella Pignatelli a BBC-nek.

Kezdetben tehát nem tulajdonított túl nagy jelentőséget egyik tünetének sem

A tapasztalt gyengeséget, fáradtságot, levertséget természetesnek hitte, hiszen friss munkahelyvátlása miatt rengeteg stressz erte érte az utóbbi időszakban.

"Új munkát kerestem, találtam, el is kezdtem dolgozni az új pozícióban, és mindeközben egyre fáradtabbnak éreztem magam, de épp a körülmények miatt mindenz nem volt gyanús" - mondja.

Akkor azonban már gyanakodni kezdett, amikor egy új tünet is jelentkezett az addigiakhoz képest: vérezni kezdett az orra. Olykor egymás után többször is, ráadásul órákig nem is állt el.

Szerencséje volt: időben elment a háziorvosához

Nella elment a háziorvosához, aki vérvételre küldte, majd az eredményeket követően csontvelő-vizsgálatra, amely kimutatta, hogy akut leukémiája van - azonnal el kellett kezdenie a kemoterápiás kezelést.

"Sajnálom, hogy nem kértem hamarabb segítséget, mert az azt jelentette volna, hogy gyorsabban elkezdődhet a kezelésem" – mondta. – Mindenki jól ismeri a saját testét és annak jelzéseit, jobban, mint bárki más. Üzenem, senki ne késlekedjen szakszerű segítséget kérni, ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben vele. Még ha csupán annyit vesz észre, hogy vagy valami nem úgy működik a szervezetében, mint korábban is érdemes orvoshoz menni. Akkor is ha végül kiderül, hogy minden rendben, és valami teljesen egyszerű és mindennapi ok állt a tünetek háttérben."

A Teenage Cancer Trust jótékonysági szervezet szerint a 18-24 évesek 56%-a nem tudja, milyen tünetekre kell felfigyelnie, illetve mi az az öt tipukus rákjel, ami kapcsán mindenképp orvoshoz kell fordulnia.

Mik a rák jelei ebben a korcsoportban?

A legismertebbek:

  • csomók, dudorok és duzzanatok
  • megmagyarázhatatlan fáradtság
  • anyajegy változások
  • fájdalom
  • jelentős súlyváltozás

7 gyanús tünet, amit daganat okozhat, és amiről minden korosztálynak tudnia kell

A brit Keele University tanulmányában a kutatók 25 korábbi, daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos vizsgálat eredményeit dolgozták fel. Ezek alapján állítottak össze egy listát, ami azokat a tüneteket tartalmazza, melyek leggyakrabban utalnak a szervezetben rákos elváltozásra. A következőkben felsorolt szimptómák nem jeleznek minden esetben rákos megbetegedést, illetve a szervezetben jelen lévő daganatok más módon is felhívhatják magukra a figyelmet. Ugyanakkor a statisztikai adatok alapján mindenképpen kivizsgálást igényelnek.

1. Anémia – vérszegénység

Bár az anémia az esetek döntő többségében nem utal daganatos betegségre, érdemes odafigyelnie rá. Amennyiben korábban nem volt gond a vörösvértestszámával, ám leletei már jóval alacsonyabb hemoglobinszintetmutatnak, érdemes résen lennie.

A hemoglobin – a vörösvérsejtek azon része, mely az oxigént szállítja – normál értéke nők esetében 12-16 g/dl. A rák a szervezetben számos olyan változást idéz elő, amely a vörösvérsejtek számának csökkenéséhez, anémiához, vérszegénységhez vezet. A megbomlott egyensúly miatt több vörösvérsejt pusztul, mint amennyi képződik, ráadásul átlagos élettartamuk is csökken.

Ezek a daganatos betegségek korai tünetei - olvasson tovább!

2. Véres vizelet vagy széklet

A vér megjelenése a vizeletben utalhat hólyaggyulladásra vagy vesebetegségre is. Súlyosabb esetben azonban a húgyutakat érintő daganatos elváltozást – illetve férfiak esetében prosztatatrákot – sejtethet. Mindenképpen fontos urológus szakemberhez fordulnia vele.

Véres széklet esetén alapvetően két irányban lehet elindulni, ha fel akarja kutatni a tüneteket. Az élénkpiros vér – különösen, ha együtt jár a székeléskor jelentkező fájdalommal - legtöbbször aranyérre utal. Ha azonban a vér sötét színű, alvadt, úgy valamilyen komolyabb emésztőrendszeri betegségre hívja fel a figyelmet. Az emésztőtraktus gyulladása, illetve vékony- vagy vastagbéldaganat is okozhat ilyen tüneteket.

3. Vér felköhögése

A vérköpés ijesztő tünet, mellyel minden esetben orvoshoz kell fordulni. Hátterében állhat bakteriális eredetű fertőzés – ilyenkor a kezelés antibiotikummal történik -, ugyanakkor az esetek 20%-ában tüdőrák okozza a bajt.

Évente 8000 ember hal meg Magyarországon tüdőrákban, ezzel a magas számmal pedig a nemzetközi statisztikák élén állunk. Ha úgy döntene, hogy búcsút int egyik kiváltó okának, a ciginek, korábbi cikkeinkből hasznos gyakorlati tanácshoz juthat.

4. Nyelési nehézségek

A nyelési nehézség – orvosi nevén diszfágia – a garat vagy a nyelőcső megbetegedésére utaló tünet. Egyszerű torokgyulladásra is utalhat, ám számos további egészségügyi probléma is meghúzódhat a háttérben. Ilyen például a reflux, melynek során a savas gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ott felmaródást okoz.

Legsúlyosabb esetben azonban a nyelv, a száj, illetve a nyelőcső daganatos betegsége okozza a nyelési nehézséget. Ezek a rákos elváltozások legnagyobb arányban a dohányosokat érintik. A szájüregi nyálkahártya ugyanis a nikotin és a különböző égéstermékek rákkeltő vegyületeinek hatására fajul el rákosan.

5. Melltájéki duzzanat vagy csomó

Az emlőkben kitapintható csomóról a legtöbb nőnek rögtön a mellrák jut eszébe. Szerencsére nem feltétlenül utal daganatra, számos egyéb – kevésbé veszélyes – dolog is okozhatja.

Mivel azonban a statisztikai adatok szerint jelenleg hazánkban minden 11. nőt érint a mellrák, elengedhetetlen, hogy odafigyeljen a tünetekre, melyek emlődaganatot jeleznek. A melltájéki duzzanat vagy csomó mellett az emlőből szivárgó váladék, a szokatlan kidudorodások vagy bemélyedések a leggyakoribb vészjelző tünetek.

6. Rendszertelen menstruációs vérzés

A tünet hátterében számos kisebb-nagyobb egészségügyi probléma állhat. Rendszertelen menstruációt okozhat a túlzásba vitt fogyókúra vagy a stressz is, de többféle daganat jelenlétére is utalhat a menzesz rendszertelensége.

Szerencsésebb helyzetben jóindulatú elváltozásról – például miómáról vagy méhpolipról van szó -, rosszabb esetben azonban méhnyak- méhtest-, illetve petefészekrákot is jelezhet a tünet. Ha azt tapasztalja, hogy a korábban rendszeres vérzésed érkezését az utóbbi időben nehezen tudja kiszámolni, illetve jelentkezik a ciklus közepén is, mindenképpen forduljon orvoshoz.

7. Prosztataproblémák, prosztatarák tünetek

A Keele University tanulmánya szerint a prosztataproblémák is beletartoznak abba a nyolc tünetbe, melyek leggyakrabban utalnak rákos megbetegedésre. Mivel hazánkban évente 4500 férfi betegszik meg prosztatarákban, és 1400 főre tehető a betegség által okozott halálesetek száma, nem lehet félvállról venni a tüneteket.

Leggyakrabban a vizelési nehézségek, esetleg véres vizelet, deréktáji fájdalom hívja fel a figyelmet a betegségre. Szerencsére a 45 évnél fiatalabb korosztályban ritkán fordul elő, fölötte azonban már kimondottan ajánlott évente egyszer szűrővizsgálatra menni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Végstádiumú rák: ezek a jelölések jelzik a leleten

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rák kimutatása vérből, vizeletből: ezek a laborértékek jelezhetik a tumort

Forrás: BBC
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához