Ezeket látta már?

Emlődaganat eltávolítása műtét nélkül: ez a krioabláció!

illusztracio_krioablacio

A régióban elsőként Magyarországon vált elérhetővé a jóindulatú emlődaganatok műtét nélküli eltávolítása. Az emlődaganatok egyik leggyakoribb típusánál lehetőség van fagyasztásos eljárással, krioablációval eltávolíttatni a daganatot. Tudjon meg róla többet!

Milyen daganatot lehet fagyasztással eltávolítani?

Jóindulatú melltumorral a nők 15 százaléka küzd ma Magyarországon, a hormonálisan aktív korú, döntő többségében fiatal nőket érinti ez a probléma. A betegség már 10 éves korban megjelenhet, 20 éves korban a lehető legintenzívebb és általában 50 éves korig alakulhat ki.

Fibroadenomák már nem keletkeznek 50 év felett, illetve akkor már nem nagyon szoktak növekedni sem. A fibroadenoma nem rosszindulatú daganat, áttétet nem okoz, a beteg életét nem veszélyezteti, viszont növekedhet és eldeformálhatja az emlőket, ami komoly pszichés problémákat okozhat.

A jóindulatú emlődaganatok kezelésével nem csak bevezetjük, hanem el is terjesztjük a krioablációt Magyarországon, és az egész régióban, ami sok betegnek nyújthat majd megoldást fájdalommentesen, bőrheg nélkül.

Hatalmas fejlődés a kriobláció az orvostudományban

Hazánkban eddig két megoldás adódott a kezelésre. Az egyik a rendszeres kontroll melletti várakozás, amely során 6-12 havonta képalkotó eljárással ellenőrzik, hogy a csomó mutat-e szerkezeti vagy méretbeli változást. A másik lehetőség pedig - bizonyos méret felett - kizárólag a nyitott műtéttel való eltávolítás.

A kioblációban viszont nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket, a nyitott műtétre jellemző visszamaradó hegek nélkül.

"A technológiát és a fájdalommentes, ambulánsan elvégezhető eljárást az elmúlt években a jóindulatú emlődaganatok kezelésére is optimalizálták. A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontroll vizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák (jóindulatú csomók az emlőben) mérete" - tette hozzá Dr. Deák Pál Ákos.

A krioablációról: hogyan fagyasztják le a melldaganatot?

A krioablációs (fagyasztásos) kezelést egy erre szakosodott munkacsoport végzi; intervenciós radiológus szakorvos vezetésével (olyan radiológus, aki beavatkozásokat is végez). A kezelés megtervezésében Komplex Emlődiagnosztikai licencvizsgával rendelkező szakorvos is részt vesz..

Szükség esetén aneszteziológus szakorvos (altatóorvos) is biztosított. A krioablációs kezelést steril körülmények között végzik. A kezelőorvos a helyi érzéstelenítést követően ultrahangos vezérlés mellett a fibroadenomába irányítja a kis szondát (vékony, üreges tű). Az igen alacsony hőmérséklet elpusztítja (ablálja) a megcélzott fibroadenomát. Az előkészületekkel és utómunkálatokkal együtt a páciensnek körülbelül egy órát kell a kezelőhelyiségben töltenie.

Mi várható a jövőben a melldaganatok eltávolításával kapcsolatban?

Magyarországon az eljárást a társadalombiztosítás egyelőre nem finanszírozza. A százmillió forintos beruházás révén elsőként a Premier Med Egészségközpontban végzik majd a beavatkozást, és a tapasztalatok függvényében hosszú távon megfontolják kiterjesztését egyéb daganatos megbetegedések kezelésére is.

A Németországban már rutinszerűen használt eljárás számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog.

"Nem kell hozzá műtét, a kezelés a betegnek kevésbé megterhelő, nem lesz heg a mellén, mert a beavatkozás egy apró lyukon keresztül végezhető ambulánsan, nem kell a kórházba befeküdni, és altatásra sincs szükség" - fejtette ki. "Összehasonlítva a műtéti eltávolítással, ezek nagyon fontos szempontok, ezért a jóindulatú fibroadenomák kezelésében általában jobbnak tartjuk a krioablációt, mint a sebészeti beavatkozást" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy bármilyen csomó esetén érdemes az emlő radiológust haladéktalanul felkeresni. "Ha pedig a mammográfia vagy az ultrahangvizsgálat fibroadenomát igazolt, indokolt esetben pedig a biopszia is megtörtént, akkor elvégezhető a krioabláció" – mondta Dr. Forrai Gábor.

Ismerje fel az emlődaganatot már a "nulladik" fázisban! Olvasson tovább!

"Noha a vese-, a tüdő- és a májdaganatok kezelésében az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már rutineljárás a krioabláció, a rosszindulatú emlődaganatok kezelésében még csak kutatások készülnek. Az a jövő, hogy bizonyos feltételek mellett, egyes esetekben rosszindulatú daganatot is lehet majd az emlőben kezelni krioablációval, de ez jelenleg még nem engedélyezett eljárás Magyarországon" - egészítette ki.

Forrás: EgészségKalauz