Ezeket látta már?

Emlőeltávolítás: mikor van rá szükség?

mellrák, emlőrák, melldaganat, mammográfia

Az emlőeltávolító műtét bár első hallásra riasztónak tűnik a legtöbb nő számára, pedig igen gyakran ez az egyetlen járható út.

Általában rosszindulatú daganat esetén kerül rá sor, ám ezen kívül léteznek még különböző indikációi a beavatkozásnak. Hogy mikor érdemes az emlőeltávolítás, milyen típusai vannak, illetve mikor van lehetőség más megoldásokra, azt dr. Hernádi Balázstól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyászától kérdeztük meg.

Terápiás és prevenciós célú emlőeltávolítás

Az emlőeltávolító műtét (masztektómia) ma már rutinműtétnek számít, melynek során eltávolítják a mellszövet egy részét vagy annak egészét. A mellrák terápiájának egyik lényeges eleme, és több, különböző típusa is létezik. A legnagyobb mértékű beavatkozás az a radikális masztektómia, ami a mell teljes eltávolítását takarja. Ilyenkor a sebész eltávolítja a bőrt, a mell alatti izmokat és a környező, hónalji nyirokcsomókat is. Erre leginkább nagy kiterjedésű daganat esetén van szükség, amikor a rák már túlterjedt a zsírszöveten, akár a mellkasi izmokra is.

Emlőeltávolítást nem csupán rosszindulatú daganat esetén szokták elvégezni, hanem prevenciós, megelőző célzattal is (ez a profilaktikus masztektómia). Ilyenkor bár (még) nincsenek jelen rákos sejtek, ám nagy az esély arra, hogy előbb-utóbb megjelennek. Ezt az ún. BRCA1 és a BRCA2 génmutációk jelezhetik előre, így akiknek a családjában előfordult már emlődaganat (vagy petefészek daganat), azoknak érdemes utánajárni, hogy náluk is fennáll-e ez a probléma, ugyanis ezen genetikai hiba esetén 50-90 % az esélye annak, hogy kialakul náluk is az emlőrák (akár már 45 éves koruk előtt). Emlőeltávolítással azonban a mellrák megjelenése igen csekély, így erősen megfontolandó az emlőeltávolítás!

Emlőmegtartó vs. emlőeltávolító műtét

Az emlőeltávolítás mellett létezik az ún. emlőmegtartó műtét is, mely az 5 cm-nél kisebb elváltozásnál lehet ajánlott. A lumpectomia – avagy az emlőmegtartó műtét- egy olyan eljárás, amikor csak az emlő rákot tartalmazó részét, vagyis magát a daganatot és a környező szövetek szélét távolítják el. Sok esetben igen nehéz eldönteni, hogy emlőeltávolító vagy emlőmegtartó műtétre kerüljön a sor. Ám érdemes tudni, hogy az emlőmegtartás nem minden esetben járható út.

Mikor kell, illetve érdemes az emlőeltávolítást választani az emlőmegtartás helyett?

• Két vagy több daganatos terület van

• Sugárkezelésen esett át korábban, és az emlőrák kiújult

• Ön terhes, így a sugárzás kontraindikált

• Eltávolították korábban a melléből a csomót, ám még mindig jelen vannak rosszindulatú sejtek

• Olyan génmutációt hordoz, amely lényegesen megnöveli az emlőrák kialakulását (pl: BRCA)

• Túl nagy méretű a daganat

Nincs két egyforma mellrákos beteg

Hogy melyik a legjobb választás emlőrák esetén, ahhoz alapos kivizsgálásra van szükség, hiszen a terápia minden esetben személyre szabott, mert nincs két egyforma beteg. A kezelési módszert befolyásolja többek között a daganat stádiuma, agresszivitása, mérete, elhelyezkedése, vannak-e áttétek, milyen a beteg általános egészségi állapota, életkora stb. Ehhez több vizsgálatra is szükség van, és nem ritkán érdemes másodvéleményt is kikérni- mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Hogy el lehessen dönteni, mi a legjobb kezelési módszer, ahhoz a beteg panaszain és a tapintásos vizsgálaton túl szükség van még laborvizsgálatra, ultrahangra, mammográfiára. A legpontosabb információt az emlő MR vizsgálata adja, illetve a tomoszintézis. Ezen kívül, gyanús csomó esetén ultrahang vezérelte aspirációs citológiával lehet alaposabban megvizsgálni az adott képletet, így még közelebb lehet kerülni a daganat természetének pontos megismeréséhez, és ezáltal legoptimálisabb terápiához.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellrák vakcina - így bizonyít az egyik legagresszívabb emlőrák típussal szemben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#emlőrák

Forrás: Nőgyógyászati Központ