Ezeket látta már?

Ez az összefüggés az olcsó, szervezett nyaralások és a bőrrák között

bőrrák, nyaralás, melnóma, melanoma malignum, melanóma jelei, bőrrák tünetei

A bőrrákkal küzdő nyugdíjasok számának aggasztó növekedéséért részben az 1960-as években megszaporodott olcsó, szervezett nyaralások a felelősek - derül ki a brit Cancer Research UK rákkutató intézet felméréséből.

A rákkutató intézet szerint a mostani nyugdíjasok közül sokan nem tudhatták annak idején, hogy miként óvják meg a bőrüket. Az adatok szerint évente mintegy 5700, 65 éven felüli embernél állapítanak meg bőrrákot a szigetországban, míg az 1970-es évek közepén ugyanez a szám mindössze 600 volt.

Évente nagyjából 13 300 embernél diagnosztizálnak melanómát - a bőrrák legsúlyosabb típusát - Nagy-Britanniában és évente 2100-an halnak bele a betegségbe. A bőrrákos esetek száma minden korosztályban növekszik, de a legélesebb emelkedés a 65 éven felüliek körében figyelhető meg. A szervezet szerint minden korosztály profitálhat a napozás veszélyeire figyelmeztető közegészségügyi felhívásokból.

A 69 éves Sue Deansnél először 2000-ben, majd 2007-ben diagnosztizáltak bőrrákot. Mint felidézte, annak idején a szervezett nyaralások megfizethetővé váltak és az ember szinte minden évben mehetett külföldre.

"Nem hiszem, hogy akkoriban annyira köztudott lett volna, hogy a túl sok napozás milyen mértékben növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Én pedig imádtam a napot és az évek során bizony párszor leégtem" - idézte az asszonyt a BBC News. Deans idejében észrevette a rák jeleit és sikeresen megműtötték, ám azóta is árgus szemekkel figyeli a gyanús foltokat a bőrén.

"Aggasztó látni, hogy a melanóma előfordulásának gyakorisága ilyen gyors ütemben és minden korosztály esetében növekszik" - mondta Richard Marais, a Cancer Research UK (CRUK) munkatársa.

Hangsúlyozta, milyen fontos, hogy az emberek figyeljék a saját bőrüket és orvoshoz forduljanak, ha bármilyen változást észlelnek az anyajegyeiken, vagy a bőrük más területein.

A szakemberek szerint már az is növelheti a melanoma malignum kialakulásának kockázatát, ha az ember kétévente egyszer leég.

"Odahaza ugyanolyan könnyen leéghet az ember, mint vakáció közben, ezért fontos, hogy időnként árnyékba vonuljunk, pólót és sapkát viseljünk, hogy megóvjuk a bőrünket és rendszeresen bekenjük magunkat legalább 15 faktoros, jó minőségű naptejjel" - húzta alá Julie Sharp, a CRUK munkatársa.

A melanoma malignum megjelenése, tünetei

A melanoma malignum az egyik legrosszabb indulatú, a bőrt és a nyálkahártyákat érintő daganatos megbetegedés. Száma az utóbbi évtizedekben nagyon megemelkedett. A felnőtt populációt érintő betegség. A melanoma gyakrabban jelentkezik világos bőrű egyénekben, erős és idült napfénybehatás következtében. Az esetek felében ép bőrterületen jelentkezik. Az esetek kisebb százalékában anyajegyből, illetve ritkán kék anyajegyből indul ki.

  • Általában sötétbarna, barnás fekete színű, de keveredhet benne fehér, kék, bíbor és piros is. Alakja változatos.
  • Széle inkább szabálytalan szerkezetű.
  • Kiemelkedő felületet is gyakran mutat.
  • Mérete meghaladhatja az 5 mm-t.

Melanoma: így ismerjük fel a bőrrák jeleit >>

A melanoma malignum kezelése

Alapvető kezelés a tumor excíziója, vagyis kivágása. Szövettani diagnózis után a területet újra ki kell metszeni ép területtel együtt, melynek nagyságát a tumor vastagsága határozza meg. Amennyiben a melanoma vastagsága feltételezhetően 1 mm-nél vastagabb, a tumor eltávolításával egyidejűleg a környező nyirokcsomókat is el kell távolítani. Ha a környező nyirokcsomókban áttét van, azok eltávolítása szükséges a melanomával együtt. Távoli áttétek esetében a műtéti beavatkozás nem elegendő. Kemoterápiás kezelés és a beteg rendszeres gondozása szükséges.

A melanoma malignum prognózisa

Fontos, hogy a melanomára gyanús elváltozást korai stádiumban kell megmutatni szakorvosnak. Alapvetően a tumor vastagsága és annak elhelyezkedése határozza meg. A tumor vastagsága meghatározza, mekkora a veszélye a nyirokcsomó és a távoli áttéteknek. ennek ismeretében állítják fel a melanoma stádiumbeosztását. A végtagokon elhelyezkedő melanoma malignum jobb kimenetelű általában, mint a törzsön vagy a fejen található, mert előbbieken rosszabb a nyirokelvezetés, és ebből kifolyóan a tumor terjedési lehetősége is.

Forrás: MTI