Ezeket látta már?

Ezzel a rákkal küzdött II. Erzsébet - állítja egy új életrajzi könyv

II.Erzsébet, koporsó, ólomkoporsó, halál

Egy nemrég megjelent könyv szerint II. Erzsébet királynő a halála előtti hónapokban daganattal küzdött.

II. Erzsébet királynő egy új életrajz szerint súlyos betegséggel küzdött a halála előtti utolsó hónapokban. Bár a királynő halálának hivatalos okaként az öregséget tüntették fel, Gyles Brandreth, Fülöp herceg barátja szerint a királynő valójában a csontvelőrák egy ritka formájának esett áldozatul.

Brandreth az Elizabeth: An Intimate Portrait című legújabb könyvében azt írta, hogy a királynő a myeloma – csontvelőrák – egy válfajában szenvedett, ami megmagyarázná fáradtságát, fogyását és azokat a mozgásszervi problémáit, amelyekről gyakran hallottunk élete utolsó évében - írja a hvg.

Melyek a myeloma multiplex tünetei?

A myeloma multiplex idősekben jelentkező megbetegedés, ahol a szervezet úgynevezett plazmasejtjei (melyeknek normálisan antitestek termelésével az immunrendszer részét képezik) korlátlan osztódást mutatnak és a csontvelőben tumort képeznek. A plazmasejtek kóros növekedése következtében elégtelen lesz a szervezet vörösvértest, fehérvérsejt és vérlemezek termelése. Mindez vérszegénységhez, gyengébb immunrendszerhez vezet. A csontvelő kóros érintettsége általános csontvelő-elégtelenséghez vezet. A csontvelő leépülése csontfájdalmakhoz, csontritkuláshoz és csonttörésekhez vezet.

A tünetek jelentkezésekor az átlagéletkor 60 év. Leggyakoribb kezdeti panaszok a vérszegénységgel, fertőzésekkel és a csontfájdalmakkal kapcsolatosak. Ezek a következők: csonttörések, hátba illetve a bordákba sugárzó fájdalom, véralvadási zavarok, fáradékonyság, nehézlégzés.

A myeloma multiplex kezelése

A myeloma multiplexben szenvedő betegeknél a kezelés célja a tünetek enyhítése. A betegség diagnózisának felállításakor a beteget általában már kezelni kell csontfájdalmai miatt. Helyi besugárzással és kemoterápiával lehet a panaszokon enyhíteni. Fiatalabb betegeknél szóba jön az őssejt transzplantáció lehetősége is, mely után javul a betegek túlélési esélye. Szükséges továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, a kalciumszint figyelemmel kísérése.

A myeloma multiplex lefolyása, prognózis

Myeloma multiplex-ben szenvedő betegek prognózisa függ a betegség stádiumától illetve a betegség agresszivitásától is, de az átlagos túlélés 3 év.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: HVG